w trakcie tworzenia

Menu

27.01.2012

Filety z soli z ananasem


Sola jest bardzo delikatną rybą i nie potrzebuje skomplikowanych przygotowań, wystarczy ją krótko podsmażyć lub ugotować na parze i gotowe.I właśnie najczęściej przygotowuję ją w ten  najbardziej klasyczny i najłatwiejszy sposób. Należy dokładnie obtoczyć rybę w mące, doprawić solą i

pieprzem i smażyć na oleju z dodatkiem masła/lub na samym maśle/ z obu stron do zarumienienia się.Gotową rybę posypać  zieloną pietruszką , skropić obficie sokiem z cytryny i gotowe.

Tym razem jednak zdecydowałam się wstawić moją rybkę do piekarnika.Choć sola nie wymaga zbyt wielu dodatków,dodałam do niej  odrobinę aromatów cytrusowych i ananasa,które nadały całej potrawie mocnego aromatu i ciekawego słodko-kwaśnego smaku. 


  Składniki:/na 2 osoby/

  • 2-3 filety z soli 
  • 1/2 świeżego ananasa/lub mała puszka/
  • sok z 1/2 limonki
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka starta z limonki i pomarańczy/ok.1,5 łyżeczki/
  • 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:
Do mojego dania  użyłam świeżych filetów, ale mrożone są równie dobre, choć nie takie smaczne.
Sok i startą skórkę z owoców wymieszać z oliwą.Rybę należy dokładnie umyć,osuszyć i z obu stron posmarować obficie przygotowaną emulsją,posolić,posypać pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Naczynie pozostawić ok.20 min. w chłodnym miejscu. Obrać ananasa i pokroić w dość grubą kostkę,którą następnie ułożyć na filetach.Całość zalać winem i stawić do gorącego piekarnika.Piec ok 15-20 min.w temp.180 st.



1 komentarz:

  1. Sola brzmi ciekawie, a do tego jeszcze cytrusy...no taki mariaż smaków to brzmi bosko :)

    OdpowiedzUsuń