w trakcie tworzenia

Menu

19.02.2012

Ciasto czekoladowe z orzechami i kandyzowanym mango


Ciasto mocno czekoladowe,wilgotne i dość ciężkie, nasycone delikatnym, słodkim aromatem  orzechów i mango.
Konsystencją podobne do brownie....ale to tylko ciasto czekoladowe.


Składniki:

  • 200 g  gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów/ włoskie lub laskowe/
  • 150 g mango/ kandyzowane/
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej 
  • szczypta soli

krem:
  • 150-200 g serka mascarpone
  •  1 łyżka  cukru pudru 
  • 2 łyżki rumu
Wykonanie:
Przygotować prostokątną foremkę/20-30cm/ i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Czekoladę rozdrobnić , rozpuścić w "kąpieli wodnej"lub w kuchence mikrofalowej i połączyć z masłem. Pozostawić do schłodzenia .Jajka ubić z cukrem i wanilią na puszystą masę i  połączyć  czekoladową i masłem. Dodać mąkę z proszkiem, orzechy ,pokrojone w kostkę mango i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wlać do formy ,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.30 min w temp.180 st. Gotowe ciasto schłodzić i posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
W wersji wzbogaconej można przygotować delikatny krem z serka mascarpone/wszystkie składniki dokładnie połączyć/  i wyłożyć na wierzch ciasta, ozdobić orzechami i kandyzowanym mango .Wierzch ciasta  skropiłam delikatnie karmelem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz