w trakcie tworzenia

Menu

1.03.2012

Kruche ciasteczka z siemieniem lnianym

Brązowe,malutkie,niepozornie wyglądające nasionka to bogactwo dobroczynnych składników dla naszego organizmu.
Len zawiera w swoim składzie białko,cynk,żelazo,magnez, witaminy/głównie E/,substancje śluzowe,nienasycone kwasy tłuszczowe,flawonoidy , fitosterole i inne.Siemię lniane  ma działanie  osłonowe i nawilżające śluzówkę  naszego przewodu pokarmowego,ogranicza wchłanianie złego cholesterolu........Ale o tym i o innych zaletach pospolitego siemienia lnianego możemy dowiedzieć się z wielu źródeł /"postaw na siemię lniane"/.
Nasiona siemienia można dodawać do pieczonego chleba, posypywać nim  kanapki, dodawać do sałatek,twarożku,jogurtów,a lekko podprażony i zmieszany z odrobiną miodu można chrupać niczym sezamki.,
Aby zwiększyć dobroczynne działanie siemienia należy go zmielić/np. w młynku do kawy/,ale lepiej tuz przed spożyciem.


Moja dzisiejsza propozycja wykorzystania siemienia lnianego,to proste,kruche ciasteczka.




Składniki:

  • 100 g mąki pszennej /użyłam orkiszowej/
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 150 g siemienia lnianego/połowa zmielona/
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok1/2łyżeczki imbiru
  • ok.1/2łyżeczki kurkumy
  • ok.1/4/łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą na stolnicy/najpierw przy pomocy szerokiego noża/ i wyrobić  gładkie  ciasto .W razie potrzeby/jeśli ciasto jest zbyt rzadkie/ delikatnie podsypać mąką , następnie owinąć w folię spożywczą  i wstawić do lodówki na ok.20 min.Lekko schłodzone  ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wykrawać dowolnej wielkości krążki.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i układać wykrojone ciasteczka.Piec w temperaturze 180 st.ok.15 min./do lekkiego przyrumienienia się/
Ciastka przestudzić na kratce i posypać cukrem pudrem




4 komentarze:

  1. może i niepozornie wyglądają, ale z pewnością są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Składniki mi mówią, że bardzo by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi sie przepis,mam spory zapas siemienia lnianego wiec juz wiem gdzie go wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam, że z siemieniem można ciasteczka zrobić, i to takie apetyczne!
    Dziękuję za inspirację, na pewno je upiekę! :)

    OdpowiedzUsuń