w trakcie tworzenia

Menu

2.02.2012

Makaron farfalle zapiekany z czterema serami

Bardzo smaczna, mocno serowa i dość kaloryczna zapiekanka makaronowa, którą można przygotować w ekspresowym tempie. Zapewniam, że smakosze makaronów i sera będą  usatysfakcjonowani.
Zetknęłam się kiedyś/dość dawno/ z gotowym ,torebkowym sosem serowym do makaronu , ale to coś zupełnie innego i  chwilowo  nie zamienię go na prawdziwe, aromatyczne i dobrej jakości sery .
Do zapiekanki można użyć nawet resztki niewykorzystanych serów, ale  przynajmniej jeden z nich musi być mocno topliwy. Można również do mieszanki serów dodać  śmietany lub mleka/zamiast ricotty/
 Do mojej zapiekanki użyłam 4 gatunki sera:

-ricotta/nadaje zapiekance delikatności i wilgotności/
scamorza affumicata – miękki ,dość gumowaty,o ciągliwej konsystencji ser podobny do mozzarelli, ale mniej wilgotny, doskonale topi się pod wpływem  temperatury, nadaje zapiekance  charakterystycznego  smaku/affumicato oznacza wędzony/
-ementaler, który jest nam doskonale znany
-parmezan-ser , który  w Italii dodaje się prawie do każdej zapiekanki



Do zapiekania makaronu użyłam małego naczynia żaroodpornego, który dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia .Dzięki temu zapiekanka nie przypala się, nie przywiera do naczynia, a po upieczeniu można ją wyjąć  w całości. Papier do pieczenia wystarczy namoczyć w wodzie, zgnieść, wycisnąć nadmiar wody i wyłożyć foremkę dopasowując do jej kształtów. Papier może wystawać poza brzegi naczynia, dzięki czemu możemy nim przykryć wierzch makaronu w pierwszej fazie zapiekania.


Składniki:/ 2 porcje/
  • 160 g makaronu farfalle
  • 150 g sera ricotta
  • 70 g sera scamorza affumicata/lub mozarella/
  • 40 g sera ementaler
  • 40 g sera parmezan
  • 1 jajo
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka



Wykonanie:
Ugotować makaron al dente , przelać zimną wodą i przełożyć do głębokiej miski. 
Ricottę wymieszać z jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
 Ser scamorza pokroić w kostkę, ementaler zetrzeć na grubej tarce.
 Połączyć makaron z połową masy serowo-jajecznej, dodać przygotowane sery /jeśli lubimy zieloną pietruszkę/i dokładnie wymieszać. 
Przełożyć do formy, zalać pozostałą masą serową, posypać startym serem parmezan i płatkami migdałowymi. 
Makaron wstawić do gorącego piekarnika/180 st./i zapiekać ok.30 min.
 Wierzch zapiekanki powinien się ładnie zarumienić, ale nie wysuszyć.







                                                                                  

3 komentarze:

  1. Pyszności! Ser i makaron mogę jeść codziennie -tylko te kalorie :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Zima takie kaloryczne dania są idealne! Nie wiesz co bym dała żeby mieć teraz przed nosem takie cudo!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się dodatek migdałowych i zielonej :)

    OdpowiedzUsuń