w trakcie tworzenia

Menu

7.03.2012

Makaron penne z bakłażanem i pomidorami



Jest to danie makaronowe,które nawiązuję do tradycji  kuchni  sycylijskiej. Ale tylko częściowo ,bo prawdziwa "pasta alla siciliana" przygotowywana jest latem na bazie  świeżych pomidorów i  sezonowego bakłażana.


Do mojego  makaronu użyłam pomidorów z puszki,a bakłażany są  w sprzedaży o tej porze roku więc jakaś namiastka  tego doskonałego dania jest zachowana.
Jest wiele sposobów przygotowania  makaronu po sycylijsku,ale ja wybrałam tę mniej skomplikowaną i bliską tradycyjnej/dziś  z moimi dodatkami/.Uwielbiam połączenie makaronu z bakłażanem i dlatego bardzo często gości na moim stole bez względu na porę roku. 
Składniki/dla 4 osób/
  • 320 g makaronu penne
  • 300 g pomidorów z puszki/zalecane świeże/
  • 3/4 szklanki sosu pomidorowego/passata z butelki/
  • 2 podłużne bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • tymianek /świeży lub suszony-do smaku
  • szczypta papryki ostrej w proszku
  • 1-2 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 g startego sera parmezan
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Bakłażany dokładnie umyć,pokroić w kostkę.Aby wyeliminować goryczkę bakłażana należy warzywo moczyć przez kilkanaście minut w słonej wodzie,Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany  czosnek,lekko podsmażyć.Opłukany ze słonej wody i odsączony bakłażan dodać do podsmażonego czosnku i dusić  kilka minut na małym ogniu.Wlać sos pomidorowy i pomidory z puszki/jeśli są całe należy je pokroić/,dodać przyprawy/tymianek,bazylię, paprykę,pietruszkę/,doprawić do smaku solą i pieprzem.Dusić na małym ogniu ok.15 min.Ugotowany makaron/ zgodnie z zaleceniami producenta/ przecedzić i połączyć/na patelni/ z sosem bakłażanowym.Podawać  posypany startym parmezanem i  orzeszkami piniowymi.Danie udekorować świeżymi listkami bazylii i podsmażoną skórką bakłażana.



Proponuję podobna wersję makaronu penne pod nazwą "Pasta alla Norma"  -zobacz tutaj- /zbliżoną do oryginału/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz