w trakcie tworzenia

Menu

13.04.2012

Babka z białek nasączona zieloną galaretką




Zwyczajna babka  upieczona z zapasów białek ,a na dodatek zamrożonych może stać się elegancką dekoracją  stołu świątecznego.

Można ją  zwyczajnie posypać cukrem pudrem,  ale można również nadać  jej fajnego,dodatkowego  smaku  i wyglądu.

Składniki:
  • 200 g białek (ok. z 5-6 jajek)
  • 200 g  mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 ml mleka 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 szklanki oleju arachidowego
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • skórka starta z cytryny
  • szczypta soli
oraz
- 1op. galaretki agrestowej
-owoce kandyzowane  i plasterki cytryny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE: 
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.
  Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia /dobrze jest przesiać ją/
Białka ubić  na sztywno z odrobiną soli , a pod  koniec wraz z cukierem. Ubijając nadal  dodawać  stopniowo na przemian olej, mleko i mąkę.
Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok.45min.
 Upieczoną  babkę  pozostawić ok.5 min.  w foremce ,a następnie  wystudzić ją na kratce.
Gotową  babkę  można posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.


Prawdę mówiąc babka ta wydała mi się trochę  uboga w smaku, a ponieważ piekłam ją wiele razy teraz postanowiłam ją trochę urozmaicić ,oczywiście smakowo.
Rozpuściłam 1 torebkę  galaretki agrestowej /lepsza byłaby cytrynowa/ w 1 szklance  gorącej wody.
Galaretkę należy pozostawić do przestudzenia.
Wierzch babki należy w kilku miejscach głęboko podziurkować. Tężejącą, ale płynną  galaretką polać babkę zwracając szczególną  uwagę by dostała się w głąb przygotowanych wcześniej dziurek.
Babeczkę  udekorować i pozostawić do zastygnięcia. 





1 komentarz: