w trakcie tworzenia

Menu

14.04.2012

Ciasto z ciecierzycy


Po udanym  wypieku ciasta fasolowego przyszła kolej na coś słodkiego z ciecierzycy.

 Bardzo wdzięczne ziarenko i coraz bardziej popularne na naszych stołach.
U mnie gości już  bardzo często. W zupie, sałatce, makaronie, kotletach , chlebie. 
Ale żeby do ciasta?
Skoro udało się ciasto z fasoli postanowiłam wypróbować ziarna ciecierzycy.
 A oto efekt:

Może nie jest to  jeszcze ciasto idealne, ale kto wie....może z czasem odkryję tajemnicę pieczenia ciast bez użycia mąki.



Składniki:
  • 200 g ugotowanych ziaren ciecierzycy
  • 2 jaja
  • łyżki jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • garść rodzynek
  • 1/4 szklanki rumu
  • polewa czekoladowa 
  • owoce  kandyzowane do dekoracji
                                                                   Wykonanie:


Ugotowane ziarna ciecierzycy  zmielić lub zmiksować.
 Rodzynki namoczyć w rumie.
Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na pianę.
 Do przygotowanego pure  dodać żółtka , jogurt, otręby, proszek do pieczenia, aromat ,ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
 Dodać rodzynki odsączone z nadmiaru rumu i przełożyć do niewielkiej foremki.  Użyłam foremki silikonowej  o wzorzystym dnie /chciałam wypróbować nowy zakup/,
ale wydaje mi się , że lepsza będzie mała foremka  keksowa  ,a wielkość jej zależy od tego jaki wysoki ma być nasz wypiek.  
Ciasto Piec ok 40min w 180C.
Po wystudzeniu  ciasto wystarczy tylko posypać cukrem pudrem ..... i gotowe.
Ale..............
....jeśli mamy ochotę i ciasto nie musi spełniać typowych wymogów dietetycznych można je polać polewą czekoladową.
Wystarczy tabliczkę czekolady/lub mniej/ rozpuścić 1/4 szklanki gorącej śmietanki,odczekać chwilę  do lekkiego stężenia czekolady i polać ciasto.

Jeśli ktoś ma ochotę może poczęstować się czekoladowym jajeczkiem....


Przepis dodaję do  akcji :Wypieki bez mąki (do kategorii :Wypieki niedietetyczne)

4 komentarze:

  1. Ponieważ pomyliłam ciecierzycę z soją musiałam jeszcze raz zamieścić,ale tym razem właściwy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowity przepis, nigdy nie próbowałam takiego ciasta. Idealne dla ludzi na diecie bezglutenowej :)
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. I dobre to to? Ostatnio pieklam muffiny z cieciorki, ale wytrawne z. Chili i z pieczarkami, może spróbuję twojego przepisu : )

    OdpowiedzUsuń