w trakcie tworzenia

Menu

16.04.2012

Sałatka z pierożków tortellini z warzywami

Znane na całym świecie  włoskie pierożki  nadziewane  serem, szynką lub mięsem stały się głównym składnikiem pysznych i bardzo popularnych /ale nie we Włoszech/ sałatek.
Są one  najczęściej łączone z warzywami i majonezem.
Sałatkę przygotowuje się je bardzo szybko. Wszystko zależy od tego, co chcemy do niej dodać  .
Sałatkę z pierożków tortellini można podawać na obiad, kolację,
można przygotować ją  na  przyjęcia i spotkania towarzyskie. 
 Jest elegancką i smaczną przystawką.

Składniki:


  • 250 g pierożków tortellini z mięsem /użyłam świeże/
  • 2 małe cukinie
  • 1/2 żółtej papryki
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek czarnych i zielonych bez pestek
  • 80 g koziego sera/pecorino/
  • garść sałatki rukoli
  • sól i pieprz do smaku                                                                                                                    sos sałatkowy:
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie;
Tortellini wrzucać na  osoloną gotującą się wodę  i gotować  do   wypłynięcia na wierzch.
 Suche pierożki gotować w/g zaleceń producenta .
Odcedzić, ostudzić, przełożyć do głębokiej miski  i skropić odrobiną oliwy by zapobiec sklejeniu się. Umyte cukinie i paprykę  pokroić w cienkie plastry i podpiec z obu stron  na patelni do grillowania. Przestudzić,a paprykę pokroić dodatkowo  w kostkę. Wypłukać i osuszyć  rukolę, ser żółty pokroić w drobną kostkę, pomidorki i oliwki przekroić na połówki.
 Przygotować sos sałatkowy.  Do miseczki wlać ocet winny, dodać sól, dokładnie wymieszać.  Dolać oliwę,  przeciśnięty przez praskę czosnek i  mieszać aż składniki  połączą się. Doprawić świeżo zmielonym  pieprzem.  Przygotowane wcześniej warzywa dodać do pierożków ,  polać sosem sałatkowym, delikatnie wymieszać i  doprawić do smaku. Wierzch sałatki posypać  serem.

Sałatka najlepsza jest następnego dnia.




/dane orientacyjne/







1 komentarz: