w trakcie tworzenia

Menu

30.04.2012

Sałatka z roszponką i pieczoną lub grillowaną papryką


Kolejna propozycja na  kolorowy  zestaw warzyw.  Tym razem świeża roszponka z pieczoną  lub grillowaną  papryką i czarnymi oliwkami .
 Całość  doprawiona sosem balsamicznym , wiórkami sera pecorino i kiełkami rzodkiewki.
 Podając ją z kromką pełnoziarnistego  chlebka otrzymamy  wartościowe samodzielne
 danie np. na kolację.

Składniki: /dla 2 osób/

garść  sałatki roszponki
1/2 czerwonej pieczonej /lub grillowanej/papryki  
1/2 żółtej pieczonej /lub grillowanej/ papryki
garść czarnych oliwek bez pestek
50 g sera pecorino
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka gęstego  octu balsamicznego 
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Do przygotowania tej sałatki użyłam czerwoną i żółtą pieczoną paprykę . Użyłam ich tylko po połówce .Oczywiście taką ilość nie opłaca się piec w piekarniku. Pieczemy kilka papryk i możemy wykorzystać je do innych dań/ np. do zupy, czy jako przystawkę do dania mięsnego,do kanapek.../. Paprykę pieczemy w gorącym piekarniku ok.30-40 min, następnie umieszczamy   w woreczku foliowym, a po przestudzeniu zdejmujemy skórkę  i ............ZOBACZ
Do sałatki  można wykorzystać paprykę grillowaną samodzielnie lub gotową ze słoiczka.

Dokładnie umytą i osuszoną sałatkę roszponkę ułożyć na  półmisku. Paprykę pokroić w dowolnej wielkości paseczki, a oliwki w krążki.  Wyłożyć na sałatę.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.
 Oliwę połączyć z octem balsamicznym i  skropić sałatkę. 
Wierzch posypać  wiórkami startego sera owczego /lub innego/.
Dodatkowo sałatkę ozdobiłam świeżymi kiełkami rzodkiewki.





4 komentarze:

  1. Kolorowo i zdrowo :) Widzę tam dużo witaminy C, białka, antyoksydantów i wiele innych wartościowych "perełek" :) Taki przepis wpływa zbawiennie na ludzki układ odpornościowy :)

    Wspaniały blog.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło czytać taki komentarz od osoby,która tak wiele wie o naszym zdrowiu i życiu!

    OdpowiedzUsuń