w trakcie tworzenia

Menu

9.04.2012

Szybka sałatka z buraczków i jajka

Świąteczna i nie tylko ,choć sałatkę tę przygotowałam właśnie na stół świąteczny.
Bardzo prosta i  szybka do przyrządzenia. A potrzebujemy do niej tylko trzech składników podstawowych i sos sałatkowy.

 Do sałatki można użyć buraczków gotowanych lub pieczonych, ale dla zwolenników mocnego zdecydowanego smaku polecam buraczki marynowane.

Składniki:/dla 2 osób/

3 jajka ugotowane na twardo
2-3 buraczki konserwowe/ własne mile widziane/
kilka liści świeżej sałaty
szczypiorek do dekoracji
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek/smak delikatny/
1  łyżeczka musztardy miodowej/lub innej ulubionej/

Wykonanie:

Ugotować  jajka na twardo. Przygotować  sos, mieszając   musztardę  z oliwą.
 /musztarda i oliwa powinny  mieć temperaturę pokojową/ . Ponieważ musztarda jest wystarczająco słona, sosu już nie doprawiam. Przestudzone jajka przekroić na połówki, wyjąć  żółtka. 
Białka pokroić , przełożyć do miseczki. 
Dodać buraczki pokrojone w paski , doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na półmisek lub talerzyki wyłożyć liście sałaty, a na niej buraczki z białkiem.
 Polać przygotowanym sosem musztardowym.
Wierzch   ozdobić ugotowanymi żółtkami  ścierając je  na  tarce bezpośrednio nad sałatką.


1 komentarz: