w trakcie tworzenia

Menu

24.05.2012

Dorada pieczona



  Dorada pieczona  w piekarniku do istna uczta dla podniebienia,  to smaczne i wykwintne danie. Smakuje również doskonale przygotowana na grillu.
.....delikatne mięso rozpływa się w ustach ............i ten zapach......


 Bardzo lubię kiedy z piekarnika  oprócz zapachu pieczonej ryby ulatnia się wspaniały zapach ziołowych przypraw. W mojej kuchni  większość dań doprawiam świeżymi lub suszonymi przyprawami, czasem przesadnie. Dzięki gotowym mieszankom przypraw smaki i proporcje są doskonale skomponowane i wiadomo co do czego używać. Moje dzisiejsze danie pachnie cudownie i zapewniam, że tak samo smakuje. Do przyprawienia ryby użyłam gotowej mieszanki przypraw do ryb.


Ryby  dzięki swojej wartości odżywczej  bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm.
Właśnie dlatego warto je jeść/wszyscy o tym wiemy/, bo znajdziemy w nich  pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe witaminy i wiele ważnych dla naszego organizmu  składników mineralnych.
A tym razem na  moim stole zagościła pyszna ryba ,którą względu na swój wygląd/złoty pasek między oczami ,który przypomina  kształt korony/ nazywa się królewską. Ryba ta ma   bardzo delikatne  i pyszne w smaku mięso , dlatego też nie powinno się przesadzać z  nadmiernym przyprawianiem jej. Odrobina wystarczy.



 Składniki / 2 porcje/

  • 1 duża dorada lub 2 mniejsze
  • przyprawa do ryb/ do smaku
  •  pieprz kolorowy/  do smaku
  • sól morska / do smaku
  • 2-3 plastry surowego boczku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2  cienkie plasterki cytryny lub limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina


-Oczyszczoną z łusek  /skóra jest jadalna/, płetw ,  dokładnie  wypatroszoną , umytą i osuszoną rybę  należy posypać z wierzchu solą i przyprawą do ryb, można skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo  na skórze  można zrobić 2-3 głębsze ukośne nacięcia , przez które przyprawa  wnika do  mięśnia ryby i  dzięki  którym ryba łatwiej się piecze.  Środek ryby również obsypać przyprawą  i wypełnić posiekaną  zieloną pietruszką i plasterkiem cytryny.   Rybę owinąć plastrami  boczku i ułożyć a naczyniu do zapiekania.  Przy pomocy pędzelka   posmarować  oliwą /lub skropić/.
 -Wstawić do nagrzanego piekarnika /ok.180 st/.
Po upływie  ok.10 min  rybę podlać białym winem i  piec  jeszcze ok.15-20 min./w zależności od wielkości ryby/. W trakcie pieczenia rybę należy  dodatkowo/ 1 lub 2 razy/ polewać  z wierzchu  wytworzonym sosem .
- Kiedy wierzch ryby jest ładnie przyrumieniony należy wyjąć ją z piekarnika i serwować


-Tak przygotowaną  doradę można podać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką lub surówką   z dresingiem cytrynowym. 
-Mój dodatek to   gotowana  fasolka szparagowej, brokuł  i zielone szparagi, brukselka   w  cytrynowym  sosie sałatkowym.
 -Oczywiście do ryby  koniecznie należy podać białe wytrawne wino .

2 komentarze: