w trakcie tworzenia

Menu

20.05.2012

Grillowana pierś z kurczaka z dodatkiem sezamu i kremu ogórkowego




Bardzo  łatwe do przygotowania, smaczne i aromatyczne danie z grillowanej piersi kurczaka. 
Dużo ziarenek sezamu , sos z serka kremowego Philadelphia i świeżego ogórka , zielony  koperek są doskonałym wykończeniem tego dania.

Najlepiej smakuje mi na zimno z dodatkiem pieczywa,ale można podać również na ciepło.

Składniki: /dla 2 osób/
  • 300-400 gram mięsa z piersi kurczaka
  • łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • ½ łyżki miodu prawdziwego/płynny/
  • 1,5 łyżki nasion sezamu
  • 150 g serka kremowego  Philadelphia lub inny  tego typu
  • 1 świeży ogórek
  • mały kawałek świeżej papryki czerwonej
  • zielony koperek do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku


 Wykonanie:
-Mięso dokładnie wypłukać, osuszyć i  podzielić na połowę. W miseczce wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym i miodem, dodać szczyptę soli i pieprz do smaku. Do przygotowanej marynaty włożyć mięso i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.1 godz. Mięso od czasu do czasu obrócić aby marynata równomiernie pokrywała całą powierzchnię.
-Rozgrzać patelnię do grillowania , mięso wyjąć z marynaty, odczekać chwilę by jej nadmiar spłynął
 i grillować mięso  przez ok. 10 min. z każdej strony. Upieczone mięso pozostawić do schłodzenia.
-Na suchą patelnię wsypać sezam i prażyć chwilkę  aż delikatnie zmieni swój kolor.
-Schłodzone mięso pokroić w paski / nie za cienkie/.
-Dokładnie umyty i osuszony ogórek pokroić w cieniutkie słupki,a paprykę w drobniutką kostkę. W szklanej miseczce wymieszać serek,  doprawić go do smaku solą i  pieprzem ,a następnie połączyć z ogórkiem i papryką. Delikatnie wymieszać.
-Mięso wyłożyć na  na półmisek , posypać obficie sezamem ,udekorować świeżym koperkiem i podawać z pieczywem oraz z  kremem ogórkowym .

2 komentarze:

  1. Danie wygląda po prostu obłędnie! Pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, a to już połowa sukcesu. Jestem przekonany, że smakuje tak samo jak wygląda.

    OdpowiedzUsuń