w trakcie tworzenia

Menu

7.05.2012

Makaron kolanka w sosie śmietanowym z groszkiem i szynką


Szybki i prosty sposób na padanie makaronu z dodatkiem szynki i zielonego groszku
 w kremowym , śmietanowym sosie.
 Możemy  dowolnie dobierać kształt i rodzaj makaronu. 
Zawsze otrzymamy smaczne i pożywne danie.
Składniki:/4 porcje/
  • 320-400 g makaronu kolanka/ u mnie o smaku  pomidorowym/
  • 120 g  chudej szynki gotowanej 
  • 150 g zielonego groszku / u mnie mrożony/ 
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany słodkiej/do gotowania/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3  łyżki startego parmezanu do posypania


Wykonanie:
Nastawić wodę na makaron i postępować w/g zaleceń producenta.
 Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną  drobno cebulę  i całe  ząbki czosnku /można je pod koniec usunąć lub pozostawić/. Do lekko podsmażonych warzyw dodać groszek i mieszając  poddusić go do miękkości / kilka minut/.  Na osobnej patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę lub paseczki  i dodać do miękkiego groszku./   Wlać  śmietankę, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną  gałki muszkatołowej . Dokładnie wymieszać i  gotować na małym ogniu do zagotowania się sosu.  Ugotowany, odcedzony makaron wsypać na patelnię  z sosem, delikatnie  ale  dokładnie wymieszać i przełożyć na talerze. 
Posypać startym parmezanem /i jeśli ktoś lubi świeżym pieprzem/




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz