w trakcie tworzenia

Menu

3.05.2012

Sałatka obiadowa z buraczków



Niezwykle prosta i smaczna sałatka z gotowanych buraczków z dodatkiem ananasa j jabłka.
Połączenie słodkich buraków z  soczystym ananasem i winnym jabłkiem nadaje sałatce  delikatnego  i ciekawego słodko kwaśnego smaku.  Dodając odrobinę octu winnego i świeżego pieprzu otrzymujemy doskonałe wykończenie całości. Nasiona dyni i orzechy nadają sałatce przyjemnej chrupkości ,a żurawina doskonale harmonizuje z czerwonym kolorem buraków.
Ogólnie: bardzo przyjemne zestawienia  smaków.


 Składniki:

  • 4 ugotowane buraki
  • 1  winne jabłko
  • 2-3 plastry ananasa / dodałam świeży/
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 łyżka suszonych żurawin
  • 1 łyżka grubo posiekanych orzechów
  • 1 łyżka nasion dyni
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka liści zielonej sałaty do dekoracji

Wykonanie:
Ugotowane i obrane buraki pokroić w grubszą kostkę /zostawić połówkę do dekoracji/ i umieścić w miseczce.  Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do buraków.  Oliwę połączyć z octem , wymieszać z burakami i cebulą, doprawić do smaku solą,  świeżo zmielonym pieprzem.  
Jabłko i ananasa pokroić w kostkę, dodać  żurawinę  i wymieszać z jogurtem.  W głębokiej salaterce  połączyć  bardzo delikatnie  przygotowane  składniki i nie mieszać  zbyt dokładnie /jeśli wymaga doprawić do smaku /, posypać orzechami i pestkami dyni. 
Ozdobić krążkami buraczków i zieloną sałatką.

1 komentarz: