w trakcie tworzenia

Menu

3.06.2012

Sałatka ze świeżego szpinaku z truskawkami i mozzarellą



Pyszna i niskokaloryczna sałatka ze świeżego szpinaku , truskawek i mozzarelli z dodatkiem orzeszków pistacjowych. Doskonały ,zdrowy  "deser" na upalne dni lub lekka smaczna , kolacja .
Młode liście szpinaku są doskonałym składnikiem sałatek. Można je dowolnie łączyć z rożnymi innymi warzywami, można  komponować różne kombinacje smakowe.

Szpinak surowy jest  smaczny .......,a właściwie to nie ma  żadnego smaku ani  zapachu , dopiero odpowiednio dobrane dodatki nadają mu  właściwego posmaku



Składniki:

  • garść świeżego szpinaku /najlepszy młody/
  • 1 szklanka truskawek
  • 1/2 szklanki malutkich kuleczek mozzarelli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki  drobno pokrojonych pistacji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek o smaku łagodnym
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy lub cytrynowy




Wykonanie:

Szpinak dokładnie oczyścić , umyć i osuszyć.  Jeśli liście są duże należy je porwać na mniejsze kawałki. Truskawki umyć, obrać z szypułek pokroić na 4 części.
 Na półmisku lub w miseczce wyłożyć liście szpinaku posypać solą i świeżym pieprzem, skropić oliwą wymieszaną z sokiem cytrynowym.
 Dodać truskawki i kuleczki mozzarelli obtoczone w suszonej bazylii z odrobiną pieprzu.
 Całość posypać pokrojonymi orzeszkami pistacjowymi.
Sałatkę należy przygotować ze schłodzonych składników.

Sałatka doskonale smakuje z dodatkiem sosu lub octu balsamicznego.

2 komentarze:

  1. Pyszny pomysł na sałatkę. Sama też bardzo lubię młody szpinak w różnych tego typu kompozycjach sałatkowych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sałatki. Są rewelacyjne i w dodatku to istna bomba witaminowa :)

    OdpowiedzUsuń