w trakcie tworzenia

Menu

29.08.2012

Papirus - rewolucja w kuchni czyli............

....... nowy pomysł na szybkie i smaczne danie z piersi kurczaka


Szybko,prosto, smacznie i .......pomysłowo............

Niedawno dotarła do mnie przesyłka  z miłą niespodzianką od firmy Winiary.  
Paczka zawierała nowoczesną patelnię marki Tefal z linii Talent oraz nowy produkt z serii: 
"POMYSŁ NA......./jak widać spory zapas/


Patelnia dzięki doskonałym właściwościom powłoki nieprzywierającej pozwala na ograniczenie zużycia tłuszczu, a wskaźnik temperatury pokazuje  idealną temperaturę smażenia potraw,

Nowy produkt firmy Winiary to "POMYSŁ NA....PAPIRUS"

A co kryje się pod tą tajemniczą nazwą?
Jest to produkt , dzięki któremu można przygotować miękką, soczystą i aromatyczną pierś z kurczaka bez smażenia na tłuszczu.
 W każdym opakowaniu znajdują się  4  pergaminy pokryte mieszanką ziół do wyboru w trzech smakach.
 Możemy przygotować :
soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami, pierś kurczaka z papryką oraz w ziołach prowansalskich

Test nr. 1 to :
 SOCZYSTA PIERŚ KURCZAKA W ZIOŁACH PROWANSALSKICH


Pergamin, w którym piecze się mięso pokryty jest warstwą aromatycznej mieszanki ziół prowansalskich

Aby przygotować  soczystą pierś z kurczaka  dla 4 osób potrzebujemy :

- 2  piersi z kurczaka  /ok.500-600 g/
- PAPIRUS-pergamin do smażenia POMYSŁ NA....
- patelnię teflonową

Przygotowanie:
- rozgrzać patelnię 
- mięso  podzielić na 4 plastry, rozbić na grubość ok.1,5 cm.
- przygotowane  porcje mięsa/dokładnie osuszone/  ułożyć na jednej połowie pergaminu i przykryć druga częścią
- zawinięte mięso położyć na rozgrzanej patelni /50 % mocy/
- smażyć na średnim ogniu po ok. 5 minut z każdej strony
- upieczone mięso przełożyć na talerz i usunąć pergamin



Patelnia świetnie sprawdziła się podczas smażenia mięsa bez tłuszczu.
Czas pieczenia należy dostosować do grubości mięsa.
Moje mięso było dość cienkie i piekło się ok 4 min.


 Mięso przygotowuje się bez dodatku tłuszczu, a  składniki zawarte w mieszance pozwalają  na uzyskanie złocistego koloru,  a wokół  unosi się cudowny zapach i aromat przypraw.

Tak przygotowany kurczak jest rzeczywiście idealny. 
Świetnie nadaje się na obiad, ale może  być również doskonałym składnikiem sałatek.


WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS  jest doskonałym rozwiązaniem na szybki i  łatwy sposób przygotowania obiadu, nawet dla stawiających pierwsze  kroki w kuchni.
Polecam i zachęcam do wypróbowania.!
Jestem pewna , że ten  nowy produkt na stałe zagości w mojej kuchni.
.....i  chociaż ma wiele zalet i dużo plusów, mam  dwie uwagi:

       - mięso  przygotowane w papirusie  jest mocno aromatyczne , pokryte sporą warstwą ziół przez co niestety nie zostało zaakceptowane przez moich "milusińskich"/ zostało zjedzone dopiero po zdjęciu całej wierzchniej warstwy/. Być może innym dzieciom to nie przeszkadza, ale u mnie  jest problem.
      - chociaż mięso smaży się w pergaminie bez tłuszczu, to nie jest jednak pozbawione jego dodatku. W składnikach produktu  znajduje się utwardzony tłuszcz roślinny i olej roślinny. Z pewnością są  to jednak znikome ilości w porównaniu  do tych, które używa się do smażenia .

3 komentarze:

  1. o rety to wygląda rewelacyjnie !
    świetny pomysł, chciałabym to wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Trzeba być "Przyjacielem Winiar 2012".
      ....ale nowy produkt jest już w sprzedaży.....

      Usuń