w trakcie tworzenia

Menu

29.09.2012

Ciasto ucierane z nektarynkami

Ciasto ucierane jest niezwykle  proste i zawsze się udaje, a
najbardziej smakuje z sezonowymi owocami.
Kiedy nie mam pomysłu na ciasto, a pod ręką duży zapas  świeżych owoców i ogromny apetyt na coś słodkiego  nie muszę zastanawiać się : co upiec. Placek ucierany.  Istnieje przecież wiele wariantów na ciasta  ucierane , a więc można z ciekawości poeksperymentować. Tym razem ciasto o aromacie cytrusowym  z nektarynkami 


Składniki:

  • 320 g mąki pszennej 
  • 170 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • skórka z cytryny
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki mleka
  • 5 nektarynek
  • 100 g dżemu pomarańczowego/lub brzoskwiniowego/
                                                                    Wykonanie: 

 Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

-  Nektarynki obrać i pokroić w ósemki.
- Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem.
- Oddzielić  żółtka od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli .
- Do utartego masła dodawać stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ucierania.
- Dodawać do masy na przemian mąkę  z ubitą na sztywno pianą i mleko wymieszane z proszkiem do pieczenia.
- Przy pomocy drewnianej łyżki delikatnie mieszać  od spodu do góry.
- Dodać aromat pomarańczowy , skórkę cytrynową .
- Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć na blaszkę/ u mnie 22-30 cm/ wyłożoną papierem do pieczenia / boki wysmarować masłem/.
- Na wierzchu ciasta ułożyć owoce .
- Piec ok.45 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.C
- Wierzch przestudzonego  ciasta  posmarować podgrzanym dżemem.



Wierzch ciasta posmarowany ciepłym dżemem pięknie lśni i wygląda niezwykle  zachęcająco.


Ciasto dobrze kroi się po całkowitym przestudzeniu





To proste , codzienne ciasto podane z dodatkiem bitej śmietany zmienia swój wygląd na bardziej odświętny i możne stać się świetnym poczęstunkiem dla gości.

4 komentarze:

  1. Narobiłaś mi smaka. W poniedziałek biegnę do sklepu po nektaryny i biorę się za robotę :) Mniam, już mi ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  2. słyszałam kilkakrotnie o tym ciachu ucieranym ale jeszcze nigdy nie próbowałam, koniecznie muszę kiedyś spróbować!:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham takie proste ciacha:)pyszne

    OdpowiedzUsuń