w trakcie tworzenia

Menu

29.09.2012

Ocet malinowy


 Delikatny , aromatyczny ocet malinowy .. .od pewnego czasu  jest stałym bywalcem na moim stole.
Można go przygotować na bazie octu winnego lub jabłkowego. Ja wybrałam czerwony ocet winny dla podkreślenia  cudownego koloru malin.
Ocet winny i jabłkowy , biały lub czerwony dodaję do każdej surówki, do gotowanych warzyw .....
...po prostu na stole obok oliwy zawsze stoi buteleczka z octem.  Aby  urozmaicić jego  smak dodaję do butelek  rożnych ziół, a ostatnio faworytem stał się ocet malinowy /mam już pomysły na inne/. Zachęcam do używania w kuchni octu , ponieważ zawiera wartościowe składniki , tym samym ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie: wspomaga trawienie , działa korzystnie na  system nerwowy i układ krążenia , a ocet jabłkowy dodatkowo wspomaga odchudzanie /zobacz/...



Składniki:
  • 250 -300  g świeżych , dojrzałych malin
  • 500 ml czerwonego  octu winnego
  • 1  łyżka  octu balsamicznego lub miodu 

Maliny umyć  i osuszyć . Owoce przesypać do szklanego naczynia /słoja lub butelki/ , zalać  octem , zakręcić i odstawić  na ok. 20 dni  w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu należy wstrząsnąć naczyniem , by delikatnie zamieszać owoce. Po upływie ok 3 tygodni przecedzić ocet /najlepiej przy pomocy  gazy/,  wycisnąć również  maliny i dodać ocet balsamiczny lub miód . Otrzymany płyn przelać do małych , szklanych butelek i  dobrze zakręcić. Malinowy ocet przechowywać w chłodnym , ciemnym miejscu. Jeśli ocet nie będzie przechowywany zbyt długo można do butelki wrzucić dodatkowo kilka całych  owoców. 
Ten aromatyczny, delikatny ocet  jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju surówek i sałatek owocowych, do marynowania mięsa i warzyw.

 Jeśli na samym początku dodamy do octu wraz z malinami kilka listków mięty , płatki róży lub kwiaty lawendy otrzymamy dodatkowo.....bardzo ciekawy aromat octu.



Domowy Wyrób

1 komentarz: