w trakcie tworzenia

Menu

6.10.2012

Ciasto kruszonkowe ze śliwkami





















      W prostocie tego ciasta ukryty jest prawdziwy smak , a dodatek aromatycznych, sezonowych owoców nadaje mu prawdziwego uroku. Tym razem z pachnące , dojrzałe   śliwki .
                                                                                                                                                 
Wiele razy piekłam ciasta z dodatkiem owoców i kruszonki.  Różne proporcje składników,  podobny
sposób wykonania , a  ciasto zawsze się udaje / bo nie ma tu co zepsuć/.
Moje ciasto przygotowałam w/g przepisu Anny Moroni z włoskiego  programu "La prova del cuoco". Zachęciła mnie prostota,  szybkość w przygotowaniu i efekt końcowy.  Przepis przeleżał w moich notatkach prawie cały rok i wreszcie doczekał się.  Pora przetestować , bo  sezon śliwkowy w pełni .
przepis w oryginale

Składniki: 
  • 400 g  mąki pszennej/ użyłam typ 00/
  • 130 g masła
  • 1 jajo
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz
  • 800 g śliwek/bez pestek/
  • 300 g cukru
dodatkowo: 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:



  • -Dokładnie umyte śliwki  osuszyć i wydrylować. 
  •  
    -Owoce umieścić w szklanym naczyniu, dodać cukier i umieścić w kuchence mikrofalowej na   10-12 min / max.moc/. 
    - Śliwki powinny zamienić się w gęstą marmoladkę /jeśli nie należy przedłożyć czas ogrzewania/
    -Dodać cynamon, wymieszać.
      Marmoladę  wystudzić.
      -Mąkę, proszek cukier wymieszać, dodać masło,  jajko  energicznie i krótko palcami utworzyć kruszonkę.
    -Foremkę /22-30 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia /papier zwilżyć,wykręcić z nadmiaru wody    i dopasować do foremki/.

      -Połowę ciasta wyłożyć na spód foremki, pokryć  śliwkami i przykryć pozostałą kruszonką.
      - Piec w temp.180 st.C ok. 45 min. 
      Upieczone, przestudzone ciasto pokroić w kwadraty.





    6 komentarzy:

    1. ach nie ma nic lepszego jak takie domowe ciacho ze śliwkami:) wspaniałe

      OdpowiedzUsuń
    2. WYgląda smakowicie.
      Szkoda tylko, że muszę się zabrać za odchudzanie:(

      OdpowiedzUsuń
    3. właśnie oblizuję palce. Ciasto jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo się cieszę...czasem prosty przepis wydobywa rzeczywisty smak i aromat ....

        Usuń