w trakcie tworzenia

Menu

5.11.2012

Kruche ciasteczka kasztanowe /wyciskane/


Tym razem przy użyciu maszynki upiekłam  kruchutkie ciasteczka kasztanowe. 
Jesień w pełni , a więc dodatek kasztanów doskonale skomponował się ze smakiem kruchego ciasta.

Część mąki pszennej zastąpiłam mąką kasztanową i tak powstały pyszne ciasteczka, które dodatkowo ozdobiłam kropeczką słodkiego kremu kasztanowego.

 Ciasteczka wystarczy posypać cukrem pudrem i tak będą pyszne.
Mąka kasztanowa , którą produkuje się z suszonych kasztanów jadalnych różni się od mąki zbożowej głównie tym, że nie zawiera w swoim składzie glutenu, jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna przez nasze organizmy . Jej zdrowotne właściwości zostały docenione i coraz częściej można ją znaleźć w sprzedaży. Oprócz ciasteczek można wypiekać z niej  różne ciasta,  chleby, można przygotować słodkie desery, naleśniki i kremy.

Składniki: /ilość zależy od grubości i kształtu ciastek/

  • 150 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki kasztanowej
  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/4  łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka rumu lub aromat waniliowy
  • krem kasztanowy /lub czekoladowy/ do dekoracji
Wykonanie:
- Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem i jajkiem  na puszystą masę.
-Dodać wymieszane mąki , sól, sodę  i rum.
-Wyrobić gładkie ciasto /użyłam łyżki drewnianej/ i wstawić do lodówki na ok.2 godziny. 
-Gotowe ciasto nałożyć do maszynki i wyciskać dowolne wzorki ciasteczek bezpośrednio na blachę /nie smarować blachy/.
-Piec w nagrzanym piekarniku/180-190 st.C. ok. 10-14 min./ w zależności od grubości ciasta/  
-Ciasteczka powinny być lekko przyrumienione.










4 komentarze:

  1. Czy mąka kasztanowa to wyrób własny, czy jest ogólnodostępna w sprzedaży? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kasztanowa nie jest wyrobem własnym,jest dostępna w niektórych sklepach / internetowych również/,ale jak każdy produkt zdrowy jest droga.

      Usuń