w trakcie tworzenia

Menu

10.12.2012

Sałatka z kaki

 Pyszna , kolorowa, orzeźwiająca sałatka z owoców kaki.
 Niezwykle prosta, doskonała na podwieczorek lub lekką kolację.
 Można ją podawać samodzielnie lub z dodatkiem świeżego pieczywa.

Owoc, który coraz częściej gości na naszych stołach . W tej odmianie doskonale nadaje się do wykorzystania w różnego rodzaju sałatkach.

 Składniki: /ilości dowolne/
  • zielona sałatka
  • owoc kaki
  • czerwone winogrona
  • orzeszki piniowe /lub włoskie/
  • świeży rozmaryn 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • sól morska / użyłam czarnej/
  • sok z cytryny /lub ocet jabłkowy/
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
-Sałatkę umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku.
-Umyte kaki obrać ze skórki ,  pokroić w plasterki i ułożyć na sałatce.
-Winogrona przekroić na połówki , dodać do pozostałych składników.
-Sok z cytryny wmieszać z oliwą .
-Sałatkę doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić oliwą z sokiem cytrynowym.
-Posypać orzeszkami piniowymi i ozdobić świeżymi listkami rozmarynu.



3 komentarze:

  1. Szkoda, że nie mam w domu kaki, bo chętnie zrobiłabym Twoją sałatkę. Parę dni temu zjadłam owoce, muszę zapamiętać i wrócić do niej niebawem:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię kaki mimo, że jest dosyć kaloryczne jest bardzo zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł:) z chęcią bym go wykorzystała u siebie:)

    OdpowiedzUsuń