29.02.2012

Mufinki z serkiem maskarpone i żurawinami


Mały owoc.....coraz bardziej popularny i lubiany, znajduje coraz szersze zastosowanie w naszej kuchni.
Żurawina-pełna witamin i soli mineralnych należy do czołówki  roślin o właściwościach leczniczych,wzbogaca dietę zapewniając  świetną kondycję i figurę.

Dziś na obiad....kotlet "odchudzony"



Obiadek "odchudzony",  a dodatkowo wzbogacony zdrowymi otrębami to propozycja dla  osób liczących kalorie. Czasami tak trzeba, a sczególnie wówczas, gdy trudno zapiąć guzik przy spodniach lub dosunąć zameczek. Delikatnie, bez wyrzeczeń, ale konsekwentnie....i byle do wiosny.

28.02.2012

27.02.2012

Karczochy z zielonym groszkiem w pomidorach



Karczochy/zobacz/ nie są w Polsce zbyt popularne,bo po prostu ich nie ma . Te piękne  warzywne kwiaty mają doskonałe walory smakowe.

Tagliatelle z sosem szpinakowym i migdałami

Moje dyżurne danie z makaronu. Smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. 
Szpinak mam zawsze w zamrażalce , a kawałeczek sera również się znajdzie.  Ale jest to propozycja tylko  dla tych, którzy lubią szpinak i nie wiążą z nim przykrych wspomnień.

26.02.2012

Zimowy tercet sałatkowy czyli .....

....  słodko kwaśny ananas i chrupiący anyżkowy koper włoski, a uzupełnieniem są świeże liście szpinaku,które kolorystycznie i smakowo świetnie komponują  z żółto białym towarzystwem.

Sałatka z soczewicy

Soczewica ze względu na swoje właściwości odżywcze i smakowe coraz częściej powraca na nasze talerze.Zapomniana,a może mało popularna jest sprzymierzeńcem prawie każdej diety.

25.02.2012

Warzywno-serowe łódeczki cd.

Takie kanapki podobają mi się najbardziej.Warzywa z dodatkiem twarożku to pyszne połączenie smaków,a dodatkowo zdrowo i dietetycznie,Ale pod warunkiem,że użyjemy chudego twarożku.

Otrębowe ślimaczki zapiekane z szynką i serem


Nie jest to danie dietetyczne chociaż w swoim składzie zawiera otręby zbożowe.
Ale jest bardzo, wartościowe , a przede wszystkim smaczne i  sycące.  Wszyscy lubimy zapiekanki,
a czy będą one lekkie,czy bardziej treściwe decydujemy sami dobierając odpowiednio składniki.

24.02.2012

Sałatka z gruszek,rukoli i gorgonzoli

....i  serkiem pleśniowym oraz orzechami. Kto zna kompozycję tych smaków- wie doskonale, że jest to uczta dla podniebienia , a kto nie próbował tego zestawu nie powinien zwlekać.

Owoce pod otrębową kołderką

czyli  angielska specjalność Apple Crumble-deser znany,uwielbiany, a sporządzany na wiele sposobów i przy zasastosowniu różnorodnych owoców. Dzisiaj  większość mąki zastąpiłam- mieszanką otrąb. Deser zawiera dużo cennych substancji odżywczych /a głównie  błonnika/, które   korzystnie wpływają na nasz organizm szczególnie  zimową porą.

Otrębowe babeczki zamiast chrupiącej bułeczki


Świeżutkie pachnące i chrupiące bułeczki zamieniam od czasu do czasu na te oto otrębowe babeczki. Towarzyszą mi przez kilka dni w tygodniu szczególnie przy śniadaniu  i to  nie dlatego, że urzekły mnie swym niezwykłym smakiem ,ale dlatego, że zawierają w swoim składzie głównie otręby.

19.02.2012

Warzywne kanapki z serkiem i orzechami


Ostatni tydzień obfitował w słodkie,kaloryczne pyszności,którym nie sposób było się oprzeć.I właśnie dlatego w moim jadłospisie pozostałe posiłki musiały być nieco skromniejsze i mniej kaloryczne.

Ciasto czekoladowe z orzechami i kandyzowanym mango


Ciasto mocno czekoladowe,wilgotne i dość ciężkie, nasycone delikatnym, słodkim aromatem  orzechów i mango.
Konsystencją podobne do brownie....ale to tylko ciasto czekoladowe.

16.02.2012

Czekoladowe wiatraczki i trójkąciki


Pieczenie chrustu w tym roku potraktowałam trochę jako fajną zabawę.
Był czerwony , był oszukany, a dzisiaj na czekoladowo/dosłownie/

Prościej już się nie da - faworki III


Kiedy zobaczyłam  ten przepis na  faworki czyli " frappe furbissime....."  postanowiłam je wypróbować natychmiast.Do przygotowania ciasta potrzeba tylko mąki , serka, szczypty soli i proszku do pieczenia.Nie wahałam się ani chwili.

Kolorowy chruścik


Zupełnie przypadkowo powstały te kolorowe stworki,  które smakiem i formą przypominają  tradycyjne faworki...tylko kolor  całkiem odbiega od normy.

14.02.2012

Ciacho czekoladowe z orzechami i białym kremem



To już chyba/a właściwie  na pewno/ostatnie słodkie serduszko,które przygotowałam  z okazji Walentynek.Każda okazja ,nawet ta banalna jest dobra,by pobudzić wyobraźnię i zmotywować do działania.Mniejsze,czy większe święto......,ale bez nich nudny i monotonny byłby świat.
                                                 dodane z internetu
Wszystkim zakochanym przesyłam buziaki......

PROFITEROLKI- Profiteroles al cioccolato




Nazwa dla jednych doskonale znana,a dla innych zupełnie obca .Profiterolki,czyli chrupiące, ptysie  wypełnione  przeróżnymi kremami ,posypane cukrem lub z dodatkiem  polewy  czekoladowej.

13.02.2012

Serduszka czekoladowe..... na ostro


  Doskonale zgrany duet,idealny związek i jeden z najstarszych połączeń smakowych ,o którym do niedawna nie mieliśmy pojęcia/bo chyba nie tylko ja/ .

12.02.2012

Spaghetti orkiszowe z tuńczykiem i porem


Jeśli  mamy mało czasu i niewiele produktów  w lodówce , to danie  jest idealne.
Wystarczy mała puszka tuńczyka, kawałek pora i makaron.
Danie jest bardzo smaczne i  mogę je śmiało polecić.

Kolorowe serduszka


I znów czerwony kolor i znowu serduszka, ale można miło spędzić przy nich trochę wolnego czasu,a przede wszystkim zrelaksować się....A może zjawi się jakiś niezapowiedziany gość.......?

11.02.2012

Kremowe risotto w porach.....



Przynajmniej jeden raz w tygodniu w moim jadłospisie  pojawia się risotto.Tak więc obok makaronów ryż zajmuje jedno z czołowych miejsc w mojej kuchni.Nie może go zabraknąć. A Możliwości przygotowania risotto są ogromne.

10.02.2012

Kruche serduszka z galaretką wiśniową

Tak naprawdę, nie lubię walentynkowego święta.Nie lubię,ale nie potrafię jednocześnie oprzeć się czerwonym serduszkom.To jedyne,co przyciąga moją uwagę i traktuję poważnie choć,symbolicznie..Ale  przecież jest to nie tylko symbol  zakochanych.........a
serduszkowe ciasteczka pieczemy również bez żadnych okazji .

Parigina następnego dnia cd.czyli pizza na zimno...

 Doskonała zaletą tej Pizzy-/tutaj/ jest możliwość wykorzystania jej następnego dnia.Smaczna świeża,ale doskonała również na zimno

Babeczki podwójnie czekoladowe z cukrowymi serduszkami


'

 

Czekolada uważana jest od dawien dawna za afrodyzjak, a dodatkowo jest w stanie poprawić nam humor.  Nic więc dziwnego, że kusi swoją magiczną mocą i nie łatwo się jej oprzeć.

09.02.2012

Pizza Parigina w zimowej oprawie

Dzień pizzy! Doskonała okazja,by podkasać rękawy i przygotować ciasto drożdżowe.Bo to właśnie ciasto jest najważniejsze,a jeśli dodamy nasze ulubione dodatki/możliwości są przecież  nieograniczone/,efekt gwarantowany./Najbardziej lubię tradycyjną włoską pizzę z cienkim,chrupiącym spodem.Ale również ta z grubym puszystym ciastem jest mile widziana.

06.02.2012

Ciasteczka migdałowe z białą czekoladą

Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii, to bogactwo zdrowych składników,łatwo przyswajanego białka i  wapnia, to istna bomba witaminowa.

Sałatka "capricciosa" z ananasem


 Orzeźwiająca , pełna witamin sałatka w kolorze żółto- zielonym
 to świetna uczta dla oka i podniebienia. 
Szczególnie o tej porze roku ,kiedy za oknem biało a mróz szczypie w uszy,
mały zastrzyk energii na pewno się przyda.

05.02.2012

Rolada serowa z kremem czekoladowo-orzechowym



Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego często sięgamy po składniki, które nawiną nam się pod rękę i natychmiast jakiś  pomysł wpada do  głowy. Wyciągamy stare notatki i kombinujemy, co by można było z tego zrobić, oczywiście przy niewielkim nakładzie pracy.

Lasagne z ricottą i tymiankiem


Lasagne z serem ricotta, todość nietypowa zapiekanka, ale  bardzo smaczna i delikatna.
Oczywiście różnica  między tą najbardziej popularną  polega jedynie na uzyciu innych składników, gdzie rolę sosu mięsno -pomidorowego zastępuje ricotta.

Sałatka zimowa/owocowo-warzywna/

Pyszna słodko-kwaśna sałatka owocowa z dodatkiem warzyw to moja propozycja na lekką kolację.
Doskonale smakuje z bagietką lub pełnoziarnistym razowcem.

04.02.2012

Penne zapiekane z białą kiełbaską i kremem dyniowym

To jeden z moich ulubionych form przyrządzania makaronu z dynią . 
Lekko słodkawy ,a może nawet trochę mdły smak dyni doskonale  łączy się  z pikantną salsiccia-/kiełbasą/ i aromatycznym  rozmarynem. Ponieważ dynia , to warzywo, które można dość długo przechowywać  i jest dostępna nawet o tej porze roku wykorzystałam ją do przygotowania tej właśnie zapiekanki makaronowej.

03.02.2012

Karnawałowe rozetki


Jeszcze kilka tygodni temu nie wiedziałam o istnieniu takich oto rozetek.A są one znakomitą alternatywą dla faworków,chociaż muszą ustąpić im pierwszego miejsca.Zrobiłam,spróbowałam i oto one .

Makaron penne zapiekany w papierowych paczuszkach - Penne al cartoccio



Pozostaję  nadal we włoskim  klimacie /choć może nie typowym, bo śnieg sypie mocno , a temperatura  dość niska jak na ten klimat/ i proponuję makaron zapiekany z warzywami .
Jest chłodno , a więc każde danie wyjęte z piekarnika jest mile widziane.

Francusko-kruche spiralki nadziewane nutellą i ciasteczka z bakaliami


Oprócz makaronów  od czasu do czasu na moim stole goszczą również słodycze.
Od  święta coś konkretnego ,a na co dzień małe co nie co. 
 Dzisiaj przyszła kolej na kruchutkie i bardzo delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka  zawijane, przełożone orzechową nutellą i bakaliami.

02.02.2012

Makaron farfalle zapiekany z czterema serami

Bardzo smaczna, mocno serowa i dość kaloryczna zapiekanka makaronowa, którą można przygotować w ekspresowym tempie. Zapewniam, że smakosze makaronów i sera będą  usatysfakcjonowani.

01.02.2012

Makaronowe babeczki

 Obiad... ,kolacja we dwoje.... , a może elegancka  przystawka dla przyjaciół?
Niby zwykły makaron, a jednak jest w nim jakaś niezwykła moc,
 że znika  z półmiska w magiczny sposób......