w trakcie tworzenia

Menu

28.01.2013

Makaron casarece z czerwoną , karmelizowaną cebulą


Makaron z czerwoną,  karmelizowaną cebulą  to propozycja na szybkie i  bardzo smaczne danie.
 Połączenie tych dwóch prostych skadników daje bardzo zaskakujący efekt końcowy.

Bardzo lubię surową, czerwoną cebulę jako dodatek do  różnego rodzaju sałatek, ale 
jeszcze bardziej lubię ją w postaci  konfitury  przygotowanej z dodatkiem czerwonego wina, miodu i octu balsamicznego,  podawanej do pieczywa ,serów, mięs i wędlin.
Karmelizowana cebula stanowi również doskonały dodatek do makaronu.Właśnie to sprawdziłam....

Składniki:/4 porcje/
  • 320 g makaronu casarecce
  • 2  czerwone cebule
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka cukru  
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • majeranek świeży lub suszony
  • orzeszki piniowe do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Obraną cebulę pokroić w krążki.
-Na głębokiej  patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła, dodać cebulę, delikatnie zeszklić.
-Posypać cukrem, solą, pieprzem,  wymieszać i podsmażyć kilka minut do lekkiego skarmelizowania cebuli.
-Wlać wino i gotowaćna małym ogniu  do całkowitego wyparowania płynu.
-Ugotować makaron w/g zaleceń producenta.
-Do miękkiej, ale nie  rozgotowanej  cebuli dodać odcedzony makaron , doprawić do smaku i wymieszać.
-Można dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu dla uzyskania kremowej konsystencji.
-Gotowy makaron przełożyć na talerze, posypać orzeszkami i udekorować listkami majeranku.

2 komentarze: