w trakcie tworzenia

Menu

12.03.2013

Bułeczki mleczne z orzechami i żurawiną

Mięciutkie, delikatne  bułeczki  o delikatnym cytrynowym aromacie , z chrupiącymi orzechami i owocami żurawiny.  Doskonałe na śniadanie  lub  podwieczorek.

Uwielbiam ciasto drożdżowe zarówno w słonych jak i słodkich wypiekach. Bułki drożdżowe to mój przysmak z lat dzieciństwa...........to miłe wspomnienia , cudowny zapach i uzależniający smak.....
Przepis niezwykle prosty , a bułeczki zawsze się udają. 

Składniki: / 6 szt /
  • 250 g mąki pszennej
  • ok. 70 g mleka
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 40 g masła
  • 1/2   łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • ok.30 g żurawiny
  • ok.50 g orzechów włoskich i laskowych
oraz
 białko do posmarowania ciasta

Wykonanie:
-Żurawinę umyć i osuszyć, orzechy grubo pokroić.
-Letnie mleko wymieszać z cukrem  i drożdżami. 
-Do miski przesiać mąkę, dodać mleko z drożdżami , jajko i żółtko ,cukier waniliowy , wymieszać do połączenia się składników /użyłam robota/.
-Dodać sól i stopione letnie masło.
-Kontynuować wyrabianie  do  otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. 
-Pod koniec wyrabiania wsypać skórkę cytrynową,  żurawinę i  orzechy .
-Owoce delikatnie wymieszać /ręką lub  łyżką/ z ciastem.
-Uformować kulę i pozostawić w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia ciasta.
-Po upływie ok.1-2 godz./ zależy od temp. pomieszczenia/ kiedy ciasto podwoi swoją objętość   przełożyć je  na omączony blat i podzielić na 6 części.
-Uformować owalne bułeczki i ułożyć  na blasze wyłożonej papierem lub w natłuszczonej formie przeznaczonej do wypieku mini keksików /10 na 6 cm.  użyłam takiej właśnie blaszki/.
-Przykryć ściereczką pozostawić do ponownego rośnięcia /ok.30-50 min./
-Nagrzać piekarnik do temp.180-190 st.C .
-Wierzch każdej bułeczki posmarować białkiem.
-Piec ok.20-25 min. do przyrumienienia się wierzchu ciasta.
-Upieczone bułeczki wyjąć z foremek po lekkim przestudzeniu.



1 komentarz: