w trakcie tworzenia

Menu

29.03.2013

Wielkanocny placek ze szpinakiem i jajkami /Torta Pasqualina/




To jedno z najbardziej popularnych dań wielkanocnych we Włoszech. Ciasto to doczekało się wielu wersji, ale zawsze smakuje wyśmienicie i  wygląda podobnie.


Podstawą " placka "jest cieniutkie , kruche ciasto przygotowane z mąki i oliwy  oraz  serowo ziołowe nadzienie, do którego używa się ricotty i  zielonych liści /bietoli/ . Uzupełnieniem są oczywiście jajka. Często  bietolę zastępuje się szpinakiem lub karczochami. Ciasto dzieli się  na kilkanaście kawałków , wałkuje   bardzo cieniutko i układa  jedno na drugie po uprzednim posmarowaniu oliwą, tworząc   warstwy  / na spodzie i na wierzchu/. 
Ale gwarantuję, że upieczone z dwóch warstw jest równie doskonałe.
Ciasto można podawać na ciepło ,ale smakuje wyśmienicie nawet na drugi dzień. 
To również doskonała przekąska piknikowa.
Składniki: / tortownica o śr.ok.25 cm/
    ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • woda/ 2-3 łyżki/
  • szczypta soli

      nadzienie:
  • 800 g  świeżego szpinaku
  • 400 g ricotty /lub twarożku/
  • 80 g parmezanu /plus 1 łyżka/
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 8 jajek
  • 50 g masła
  • ½ cebuli
  • ok.1/2 łyżeczki majeranku/użyłam świeży/ 
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko do posmarowania ciasta
 Wykonanie:
-Mąkę wsypać do miski , dodać sól,  ,oliwę i dolewając stopniowo  wodę  połączyć składniki. 
 -Przełożyć na blat i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
-Umyte , mokre liście szpinaku umieścić w rondelku i bez dodatku wody dusić/pod przykryciem/ kilka minut na małym ogniu. Miękkie liście wystudzić i drobniutko pokroić.
-Posiekaną cebulę podsmażyć na  maśle , dodać rozdrobniony szpinak i dokładnie wymieszać.
- Przestudzony szpinak przełożyć do miski , wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki ricotty,  połowę startego parmezanu  i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem.
-Do drugiej miski przełożyć ricottę, dodać 2 jajka i starannie wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową.
-Schłodzone ciasto podzielić na dwie części /jedna nieco większa/.
-Większy kawałek ciasta  cieniutko rozwałkować i umieścić w nasmarowanej tłuszczem okrągłej foremce/ użyłam papieru do pieczenia/,posmarować białkiem i nakłuć lekko widelcem .Ciasto powinno wystawać poza  krawędzie foremki.
-Na warstwę ciasta nałożyć masę szpinakową ,wyrównać wierzch i przykryć masą serową.
-Przy pomocy łyżki zrobić w równych odstępach 5 wgłębień i wbić w nie po jednym jajku tak, by je nie uszkodzić.
-Posypać po wierzchu  resztą parmezanu/ 1 łyżka/  , pieprzem i przykryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta.
-Boki zawinąć do środka.
-Ciasto nakłuć,  posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody/można dowolnie ozdobić/.
-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180- 190 st.C i piec ok. 40- 50 min.
-Wierzch ciasta powinien być ładnie przyrumieniony.
-Podawać  na ciepło po lekkim schłodzeniu.




1 komentarz: