w trakcie tworzenia

Menu

28.04.2013

Filety z dorsza z warzywami pieczone w folii

 Mój ulubiony sposób na  łatwy , szybki i smaczny  obiadek dla całej rodziny.

Wystarczy tylko przyprawioną  rybę i dodatki  zamknąć w folii i wstawić do piekarnika.


Bardzo lubię taką formę przyrządzania ryby. Po upieczeniu jej wystarczy położyć na talerzu  aluminiowy , gorący pakiecik, rozciąć folię i przystąpić do uczty.
 A ze środka  wydobywa się cudowny zapach  ryby i warzyw......
Składniki:/4 porcje/

  • 4 filety z dorsza lub innej ryby 
  • przyprawa do ryb lub uniwersalna  /do smaku/
  •  liscie świeżego  szpinaku/po kilka na porcję/
  •  pomidorki  koktajlowe/ po kilka na porcję/
  •  2 małe cebule 
  • 1 koper włoski
  • 2 ząbki czosnku
  • czarne oliwki bez pestek /po kilka na porcję/
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • 3  łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 Warzywa można komponować w/g uznania.


 Wykonanie:                                
-Filety z ryby należy dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, posypać  przyprawą  i odstawić do lodówki na  pół godziny.
-W  tym czasie można przygotować warzywa. 
-Należy je dokładnie umyć  i oczyścić. 
-Cebulę i koper pokroić w krążki, pomidorki i oliwki przekroić na pół, czosnek posiekać.
-Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C
-Przygotować 4 kawałki  folii aluminiowej /mozna przygotować  dwie wieksze  folie po dwa filety/.  
-Na każdą folię / strona błyszczącą / wlać odrobinę oliwy, rozsmarować. 
-Ułożyć liście szpinaku, na nim położyć  filet.
-Rybę obłożyć dowolnie przygotowanymi warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dwie  łyżki oliwy zmieszać z winem i skropić przygotowaną rybę.
-Folię złożyć tworząc pakiecik / wszystkie boki  zgiąć i zamknąć na wierzchu /widelcem zrobić kilka dziurek.
-Ułożyć na blaszce i umieścić w gorącym  piekarniku.
-Piec ok.25 min.

Wystarczy dodatek pieczywa lub ryżu  i można zasiąść do stołu by delektować się pysznym daniem.








































1 komentarz: