w trakcie tworzenia

Menu

20.04.2013

Torcik "Amaretto"

Tort migdałowy należy do moich faworytów. Piekę go tylko od święta,  zmieniając rozmiar w zależności od potrzeb  oraz  smak kremu i polewy.....  dla odmiany.

T ym razem dość uproszczona wersja, ale nie znaczy ,  że gorsza / taka była potrzeba chwili/. Połączenie smaków bardzo fajne ,a torcik uważam za udany i pyszny. 
/ udało mi się w biegu coś tam sfotografować  przy uzyciu telefonu ,bo zniknął błyskawicznie/

Składniki: / na tortownicę ok.22 cm/
biszkopt migdałowy :
  • 5 jajek
  • 150 g mąki migdałowej/zmielone suche migdały/
  • 150 g cukru pudru 
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki likier "Amaretto" 

krem migdałowy :
  • 250 g śmietany  kremówki do deserów 
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 50 g zmielonych migdałów

polewa kajakowa:
  • 150 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyzki likieru Amaretto
  • płatki migdałowe  i kropelki czekolady kawowej do dekoracji 
Wykonanie:

Biszkopt migdałowy

Migdały /bez skórki/  przed zmieleniem powinny być dobrze wysuszone , ponieważ tylko wtedy  możemy otrzymać dobrą mąkę migdałową.
-Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem na gęstą, puszysta masę, dodać  likier  i mąkę migdałową zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem.
-Z białek ubić sztywną pianę i  delikatnie połączyć z masą jajeczno-migdałową.
-Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
-Piec ok. 30-40   minut w temp. 180 st.C. /do suchego patyczka/
-Wystudzone ciasto przekroić na pół.

Krem migdałowy 
-Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
-Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
-Śmietanę  delikatnie połączyć z mascarpone  i migdałami.
-Masę schłodzić.
-Gotową masę wyłożyć na spód  biszkoptowy i przykryć drugim krążkiem.
-Wierzch polać polewą kajmakową i ozdobić płatkami migdałowymi.

Polewa  kajmakowa:
Masę kajmakową podgrzać ze śmietanką ,dodać likier i starannie wymieszać.
Lekko przestudzoną masą polać wierzch ciasta i dowolnie udekorować.

1 komentarz: