w trakcie tworzenia

Menu

27.04.2013

Wiosenna sałatka kalafiorowo-brokułowa

Kolorowa,  prosta sałatka, którą można przygotować bez wiekszego nakładu  pracy.
 Smakuje wyśmienicie.
  Wystarczy ugotować warzywa i jajka , przełozyć do miseczki  i polać sosem. Jeśli ktoś nie lubi octu balsamicznego może zastąpić go innym . Sałatkę można również podać z sosem jogurtowo-majonezowym.

Składniki:/2 porcje/

  • 1/2  małego kalafiora
  • 1/2  małego brokuła
  • 2  jajka
  • mix dowolnych sałatek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki  octu balsamicznego
  • 1 łyżka przżonych orzeszków piniowych
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
-Kalafior i brokuł podzielić na różyczki , ugotować w osolonej wodzie /warzywa powinny zachować jędrność/, wystudzić .
-Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.
-W salaterce ułożyć warstwami sałatkę , kalafior , brokuł  i jajka.
-Oliwę wymieszać energicznie  z octem balsamicznym i  dodać do sałatki.
-Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Posypać prażonymi orzeszkami.
Sałatkę można ozdobić posypując wierzch ugotowanym zółtkiem jajka  startym na tarce.



2 komentarze:

  1. Z prostych, codziennych rzeczy zrobiłaś dzieło sztuki- i to jest sztuka:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za te słowa.
      Składniki rzeczywiście proste, a sałatka pyszna!

      Usuń