w trakcie tworzenia

Menu

31.05.2013

Banany w czekoladzie na patyku



 Banany stanowią doskonałą bazę do przyrządzania deserów lodowych. 
Pyszne, naturalne i łatwe do przygotowania.

Nadwyżkę dojrzałych bananów można pokroić, włożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki. Kiedy  uzbiera się odpowiednia ilość wystarczy włożyć je do blendera /musi mieć odpowiednią moc i najlepiej schłodzoną miskę/, dorzucić kilka zmrożonych np. truskawek ,odrobinę jogurtu lub śmietanki ,  zmiksować i lody gotowe.


Ktoś ,kiedyś wpadł na jeszcze lepszy pomysł .........





Wystarczy przygotować/mniej więcej/
2-3 banany, ok. 1/2 szklanki masy czekoladowej, kolorowa posypka /można zamienić na orzechy,kokos migdały/


Obrane banany należy  pokroić na mniejsze kawałki /wystarczy na pół/ , nabić na patyczek do lodów / użyłam patyczków do szaszłyka/ , zanurzyć częściowo lub całkowicie  w  rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie /można dodać masła orzechowego  lub nutelli /, posypać  dowolną posypką cukrową, orzechową lub kokosową , włożyć do lodówki aby czekolada zastygła  lub do  zamrażalnika na ok.2  godziny  i lodowy deser gotowy....zapewniam,że dzieciaki to lubią...




1 komentarz: