w trakcie tworzenia

Menu

11.05.2013

Cielęcina w sosie z tuńczyka - Vitello tonnato

Tradycyjny włoski przepis na cielęcinę  w pysznym tuńczykowym sosie z dodatkiem kaparów 
i sardynek.  Danie jest pyszne i  bardzo proste do przygotowania ,
podawane na zimno/ prosto z lodówki/ , doskonałe na upalne dni....



Danie można przygotować na każdą okazję, na co dzień i od święta. Podawane jest bardzo często na uroczystych przyjęciach  , w restauracjach i uważane jest za bardzo elegancką przystawkę.

Pzygotowanie tego dania  można podzielić na dwa etapy :  pierwszy to właściwe przyrządzenie mięsa /każda gospodyni zna tajniki ,by mięso zachowało swoją soczystość i było mięciutkie/ , a drugi etap to zmiksowanie składników na sos...............łatwe prawda?
Składniki: /4 porcje/

  • 700 g cielęciny / może być schab,pierś z indyka/
  • 1 seler naciowy
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 2 listki laurowe
  • skórka  z 1/2 cytryny
  • 100 ml  oliwy z oliwek
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • ok 700 ml bulionu
  • sól do smaku 
sos
  • ok. 200 g tuńczyka w oleju
  • 4 filety  sardeli (acciughe, anchois)
  • 2 łyżki kaparów 
  • ok. 250 ml majonezu  
lub: /na majonez/:
150 ml oliwy z oliwek
2 żółtka
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżka soku cytrynowego 
 pieprz do smaku
kapary, zielona pietruszka i plasterki cytryny   do dekoracji
Wykonanie:
-Mięso umyć, osuszyć, związać sznurkiem /formując  kształt rolady/ i włożyć do garnka z grubym dnem / można je wcześniej  zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, co powinno zapewnić mu zachowanie soczystości/.
-Dodać warzywa , przyprawy ,oliwę, wino  i zlać gorącym bulionem /płyn powinien sięgać do połowy wysokości mięsa .
-Zagotować,  po  czym zmniejszyć ogień i dusić mięso  pod przykryciem ok.1 godzinę /do miękkości/.
-Ugotowane mięso pozostawić  do całkowitego ostygnięcia. Można je ugotować  dzień wcześniej. 
-Aby przygotować sos można użyć gotowego majonezu lub przygotować go samodzielnie.   
-Do miksera wbić żółtka, dodać musztardę i miksując  dodawać malutkim strumieniem oliwę , aż powstanie gęsty sos majonezowy.  Na koniec dodać szczyptę soli i  sok z cytryny.
-Tuńczyka odsączyć ,  dodać kapary,  fileciki  i kilka łyżek sosu z  mięsa. 
-Zmiksować na gładka masę.
-Dodać majonez i  dokładnie wymieszać /jeśli ktoś lubi do sosu można dodać ugotowaną marchewkę i zmiksować z pozostałymi składnikami/.
-Sos nie wymaga  dodatku soli ,ponieważ jego składniki są wystarczająco słone/ można doprawić pieprzem/.
-Dobrze wystudzone mięso pokroić w cienkie plasterki.
-Na dużym półmisku/lub dwóch mniejszych/ rozsmarować kilka łyżek  sosu, ułożyć  na nim warstwę mięsa, wierzch posmarować  porcją sosu  i ułożyć  kolejną warstwę mięsa , aż do wyczerpania składników.  
-Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos i kapary.
-Półmisek przykryć folią , wstawić  na 1 godzinę do lodówki.
-Danie udekorować zieloną pietruszką i plasterkami cytryny , podawać  z dodatkiem pieczywa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz