w trakcie tworzenia

Menu

30.05.2013

Placuszki z ricotty nadziewane musem jabłkowym

Mięciutkie, puszyste placuszki z ricotty z dodatjkiem otrębów pszennych, 
 przekładane ciepłym musem z jabłek.
Jest to  danie , które serwuję sobie niekiedy na obiad, nigdy na śniadanie. Od dziecka wszelkiego rodzaju placuszki, racuszki, naleśniki jadłam na drugie danie i nie mam pojęcia jak smakują na śniadanie..../jasne ,że tak samo....ale...........tak już chyba zostanie..
Składniki / ok. 8szt/
  • 120 g serka ricotta 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki  otrębów/otrąb/  pszennych
  • 50 g mąki orkiszowej  jasnej 
  • ok.100 ml mleka / ilość może ulec zmianie w zależności od gęstości ciasta/
  • ok. 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią 
  • oliwa lub olej do smażenia
  • mus  z jabłek do przekładania/ ilość wg uznania/
Wykonanie:
Mus:
-Mus  jabłkowy należy przygotować z kilku sztuk jabłek, a ilość jest zupełnie dowolna , zależy jak dużo musu chcemy  nałożyć na nasze placuszki /  większa ilość z pewnością się  nie zmarnuje/.
-Jabłka należy obrać, usunąć gniazdka  i pokroić na ósemki. 
-Skropić sokiem z cytryny.
-Umieścić w rondelku o grubym dnie i podlać niewielka  ilością wody.
-Dusić na małym ogniu, aż jabłka się rozgotują.
-Jeśli wymaga od czasu do czasu podlać odrobiną wody.
-Dodać  szczyptę cynamonu , kto chce: cukier do smaku  lub sok z cytryny, rodzynki / nie dodawałam/.

Placuszki;
-Ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym  i żółtkiem , wlać połowę  mleka.  
-Dodać mąkę, otręby sól, proszek do pieczenia i starannie wymieszać.
-Białko ubić i delikatnie połączyć z masą.
-Dodać pozostałą część mleka. Ciasto powinno być dość gęste.
-Patelnię/ z nieprzywierającą powłoką/   rozgrzać, posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju.
-Kłaść łyżką małe , płaskie placuszki i piec z obu stron na złoty kolor.
/często piekąc placuszki przykrywam patelnię pokrywką, wówczas ładnie rosną/
-Upieczone placuszki układać na ogrzanym talerzu , można przykryć folią aluminiową lub drugim talerzem, by nie ostygły
Gotowe placuszki  przełożyć musem jabłkowym.

3 komentarze:

  1. Pyszne placuszki, na śniadanie też smakują genialnie. Zapraszam na mojego bloga chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...co do śniadania chyba nie dam się skusić, ale może kiedyś..

      Usuń