w trakcie tworzenia

Menu

10.05.2013

Risotto z fiołkami i "Prosecco"


Klasyczne włoskie risotto z niezbyt typowym dodatkiem.  Wypróbowałam już wiele wersji risotto z dość dziwnymi dodatkami/ jak dla mnie/ i  było pysznie,  a więc dodatek kwiatów jest chyba całkiem niezłym pomysłem.
Fiołki nie mają  znaczącego  wpływu na smak dania, ale dodają mu niezwykle wdzięcznego,wiosennego wyglądu  i delikatnego aromatu, który świetnie komponuje się z winem .

Składniki:/2 porcje/
  • 180  g ryżu carnaroli
  • 1 cebulka dymka
  • 2 łyżki   świeżych fiołków /bez łodyżek/
  • ok. 500 ml wywaru warzywnego
  • 100 ml  białego wina/ użyłam półwytrawne Prosecco/
  • 40 g masła
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
-Kwiaty umyć i delikatnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. / fiołki należy zrywać z dala od drogi, miasta/
-Cebulę drobniutko pokroić  i delikatnie podsmażyć na maśle /użyć połowę/ używając naczynia z grubym dnem.
-Dodać ryż i smażyć ok. 2 minuty mieszając całość drewnianą łyżką.
-Wlać wino i dusić do całkowitego wyparowania alkoholu.
-Dodać niewielką ilość bulionu tak , aby pokrywał całkowicie ryż i kontynuować gotowanie. W miarę jak bulion zostanie wchłonięty przez ryż należy go uzupełniać. Risotto od czasu do czasu należy pomieszać.
-Gotować ,aż ryż uzyska  pożądaną miękkość, a konsystencję ,która powinna być  kremowa regulować bulionem.
-Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem .
-Naczynie z risotto zdjąć z ognia, a do ugotowanego ryżu dodać pozostałe masło i  ser. 
-Energicznie wymieszać
Dodać kwiaty,delikatnie zamieszać  /odłożyć  kilka do dekoracji/ i nałożyć na talerze.



1 komentarz: