w trakcie tworzenia

Menu

3.05.2013

Sałatka szparagowa z jajkiem i pomidorem

Pyszne połączenie zielonych warzyw z jajkiem i pomidorem, niewiele dodatków, a efekt  zaskakujący.
Prosto , smacznie , zdrowo i kolorowo.

Fasolka szparagowa, szparagi  i  świeży  szpinak to bogactwo witamin i soli mineralnych. Pomidor , choć jeszcze nie tak smaczny jak w sezonie doskolale uzupełnia kolorystycznie całą kompozycję.
Jajka równiez pełnią tu swoją bardzo ważną rolę. Jeszcze tylko kromeczka chrupiącego pieczywa i danie skompletowane. Dla mnie lekkie, pyszne  drugie danie obiadowe.

Składniki /2 porcje/
  • 200 g  zielonych szparagów
  • 200 g zielonej  fasolki szparagowej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
sos balsamiczny 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżki octu balsamicznego 
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

-Szparagi umyć /jeśli wymagają obrać/, odciąć twarde końce i ugotować w osolonej wodzie /ok.3-5 min/ . Odcedzić, przelać zimną woda i  odsączyć. Przekroić wzdłuż.
-Fasolkę obrać , ugotować al dente,przelać zimną wodą  i pokroić na mniejsze kawałki.
-Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać , przekroić na 4 części.
-Pomidorki sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę .Pokroić na ćwiartki /można usunąć gniazdka nasienne/.
-Oliwę połączyć z octem balsamicznym tworząc gładką emulsję.
-Umyty szpinak ułożyć na półmisku /lub w salaterce/.
-Na szpinaku układać warstwami przygotowane warzywa i jajka.
-Doprawić do smaku sola i pieprzem.
-Schłodzić.
-Przed podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem i posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.


3 komentarze: