w trakcie tworzenia

Menu

5.05.2013

Sałatka z zielonych warzyw


Zupełnie przypadkowo dobrane zielone warzywa stworzyły półmisek pysznej, zdrowej sałatki.

  Posiłki powinno  się kombinować w ten sposób , aby  w każdym z nich znalazło się przynajmniej jedno z zielonych warzyw.   Jadając  raz dziennie sałatkę lub surówkę z zielonych warzyw, można sprawić naszemu organizmowi prawdziwy prezent. 

Zielone warzywa ,które zawierają  w sobie cenny chlorofil  to bogate  źródło  witamin,
 błonnika oraz makro- i mikro elementów
W mojej sałatce znajdują się:
-groszek - źródło białka , błonnika, witamin i soli mineralnych
-brokuły - zawierają  substancje zwalczjace wolne rodniki,
-fasolka szparagowa -jest lekko strawna , zawiera błonnik, cenne witaminy i minerały,
-bób- obniża poziom złego cholesterolu , jest niskokaloryczny i bardzo sycący,
-sałatka- wpływa na pracę układu trawiennego,obniża poziom cukru i złego cholesterolu,
-szczypiorek-ma właściwości bakteriobójcze, wpływa na odporność.
-pistacje -bogactwo błonnika,  antyoksydantów, to źródło witamin A,B,E....
i inne ziółka , których zalety doskonale znamy....
.........to tylko niektóre cenne właściwości zawarte w warzywach, które znalazły się na moim półmisku...

Warzywa najlepiej zjadać na surowo, ale dzięki delikatnej obróbce termicznej/ gotowanie na parze/ zachowują większość swoich właściwości i cennych składników odżywczych. 

Warzywa strączkowe powodują nieraz dokuczliwe wzdęcia. Aby uniknąć takich kłopotów do gotowania należy dodać odrobinę cząbru,  kminku lub kopru.  Również gotowe dania można doprawić  odpowiednimi ziołami i przyprawami.

Składniki:

  • szklanka zielonego, świeżego groszku
  • szklanka świeżego, młodego  bobu
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mały brokuł
  • dowolny mix sałatek
  • szczypiorek
  • zielona pietruszka
  • majeranek/świeży/
  • tymianek/świeży/
  • garść orzeszków pistacjowych
sos do sałatki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Brokuł,  groszek, fasolkę i bób ugotować do miękkości na parze. Przelać zimną wodą.
-Liście sałatki  rozłożyć  na półmisku.
-Na sałacie ułożyć różyczki brokuła, pokrojoną fasolkę szparagową, bób i groszek. Lekko posolić/jeśli były gotowane bez soli/.
-Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w zamykanym słoiczku  i energicznie potrząsać ,aż do uzyskania konsystencji emulsji.
-Szczypiorek, pietruszkę , zioła  posiekać i posypać warzywa.
-Sałatkę polać gotowym sosem i posypać posiekanymi  pistacjami.

Sałatkę można podać jako danie samodzielne z dodatkiem pieczywa. 
Może być równiez doskonałą przystawką do dań mięsnych.
Sałatkę przygotowałam ze świeżych warzyw /u mnie już zaczął się na nie sezon/ ,ale można wykorzystać zapasy mrożonek lub poczekać na ogródkowe zbiory.

1 komentarz: