w trakcie tworzenia

Menu

18.06.2013

Bakłażanowy wieniec zapiekany z makaronem i sosem mięsnym

Timballo di anelletti alla palermitana

Danie typowe dla regionu południowych Włoch,  a wywodzi się  z Palermo.
Podawane jest najczęściej na rodzinnych uroczystościach ,wspólnych obiadach 

 jako pierwsze danie ,ale jest tak sycące , że dla mnie  w zupełności może być daniem samodzielnym.
Przepis ten podpatrzyłam we włoskim  programie TV i  z małymi zmianami odtworzyłam u siebie.
Choć danie wydaje się dość pracochłonne warto je czasem  przygotować ,a  szczególnie na jakąś okazję. Zapiekankę można przygotować wcześniej i wstawić do zapiekania  ok .godziny  przed  podaniem. Danie bardzo fajnie prezentuje się na półmisku , można je  ładnie kroić i jest rzeczywiście bardzo  smaczne. Najbardziej smakuje mi z salsą pomidorową.

Składniki: /6  porcji/


  • 500 g  drobnego makaronu Anelletti czyli  małe pierścienie / użyłam Ditali/
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • kawałek selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 listki laurowe
  • 2 goździki
  • szczypta cukru
  • 100 g sera Grana Padano/lub parmezan/
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 14 plasterków bakłażana/ 3-4 szt/ plus jeden bakłażan na wierzch
  • 300 g sosu pomidorowego
  • bułka tarta do formy
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 250 g mleka 
  • sól i pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa
  • kilka liści świeżej  bazyli lub pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
-Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut.
-Wytrzeć z soli i wytworzonego płynu i usmażyć na oleju /z obu stron/. Przełożyć na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem spożywczym
-Moje bakłażany nie smażyłam tylko podpiekłam plastry z obu stron na patelni do grillowania. Uniknęłam w ten sposób dodatkowej porcji tłuszczu, ponieważ bakłażan chłonie go bardzo dużo.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, seler i marchewkę.
-Podsmażyć chwilę.
-Mięso wymieszać, doprawić do smaku solą , pieprzem i dodać do podsmażonych warzyw.
-Mieszając smażyć, aż mięso straci kolor "surowizny", a następnie wlać wino.
-Dusić do całkowitego odparowania alkoholu.
-Dodać sos pomidorowy, szczyptę cukru,  liście laurowe i goździki.
-Gotować na małym ogniu ok.30 min.  W razie potrzeby podlać wodą. Sos powinien być gęsty. Wyjąć przyprawy,a sos  odstawić.
-Przygotować sos beszamelowy. Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę, chwilę  podsmażyć, a następnie wlać mleko i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą i gałka muszkatołową.
-Makaron ugotować al dente, przecedzić i przesypać do głębokiej miski.
-Do makaronu wlać sos beszamelowy, sos mięsno-pomidorowy, dodać starty ser i całość delikatnie, ale starannie wymieszać.
-Okrągłą foremkę z kominkiem nasmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą.
-Wyłożyć ją plastrami bakłażana tak, by delikatnie nachodziły na siebie i wystawały powyżej formy.
-Farsz makaronowy przesypać do formy.
-Wyrównać powierzchnię, przykryć starannie plastrami bakłażana.
-Gotową zapiekankę można wstawić do piekarnika, ale przygotowana wcześniej może być przechowywana w takiej postaci do chwili zapiekania.
-Piec 40 minut w temperaturze 180 st.C.
-Po lekkim przestudzeniu pokroić na porcje i podawać z sosem pomidorowym.



2 komentarze: