w trakcie tworzenia

Menu

22.06.2013

Letnia sałatka ryżowa w dwóch wariantach smakowych.


Jedna z najbardziej popularnych  włoskich, letnich sałatek.
Jada się ja chyba  w każdym domu, można ją  kupić już gotową, a nawet produkuje się , słoikową  mieszankę , będącą kompozycją ppokrojonych w kostkę różnych warzyw .....
 wystarczy  tylko dodać do ugotowanego ryżu.
Istnieje wiele rodzajów sałatek ryżowych .
 Tyle ,ile pomysłów i fantazji tyle możliwości łączenia ryżu białego , dzikiego i brązowego z innymi składnikami.
U  mnie zadomowiła się wersja podstawowa , a czasem tylko dorzucę do niej jajka, tuńczyka lub kilka małych parówek/dla wielbicieli/.

Składniki:
  • 2 szklanki  ryżu basmati
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona konserwowa
  • 1 papryka żółta konserwowa
  • garść czarnych oliwek b/pestek
  • 2 świeże pomidory/lub kilka koktajlowych/
  • ½ szklanki zielonego,świeżego groszku/lub mrożony/
  • ½ szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 młode marchewki
  • 1 młoda cukinia
  • zielona pietruszka lub szczypiorek 
  • 150 g tuńczyka
  • kilka cienkich parówek
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego

 Wykonanie:
-Ryż namoczyć w zimnej wodzie.
-Po upływie ok.30 minut przecedzić przepłukać, pozostawić na chwile na sitku po czym  przełożyć do rondelka i zalać wodą/ok.3,5 szklanki / i zagotować.
-Gotować/ bez  przykrycia/na małym ogniu ok.15 minut.
-Ryżu nie należy mieszać, wystarczy od czasu do czasu poruszać rondelkiem.
-Kiedy ryż jest wystarczająco miękki /al dente/ zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
-Przemieszać delikatnie widelcem  i przesypać do zimnej miski.
- Dodać 2 łyżki oliwy i wymieszać.
-Ryż można  również ugotować w dużej ilości osolonej wody potem tylko przecedzić i przelać zimną wodą.  Niestety traci on trochę swoich cennych właściwości, które wylewa się z wodą.
-Marchewkę pokrojoną  w kostkę lub w krążki /jeśli jest cienka/ i groszek ugotować.
- Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować razem. 
-Ugotowane warzywa powinny zachować jędrność.
-Paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę.
-Kukurydzę odsączyć z zalewy, oliwki pokroić w plasterki.
Pomidory spażyć,obrać i pokroić.
-Do miski z ryżem dodać wszystkie przygotowane warzywa, dodać drobno pokrojoną pietruszkę lub szczypiorek,  doprawić do smaku solą i pieprzem.

-Pozostałą oliwę połączyć z octem, energicznie wymieszać i powstały sos dodać  do sałatki.
-Wymieszać.

Właściwie sałatka jest już gotowa i po schłodzeniu można ją podawać , ale można ją również  dodatkowo wzbogacić i w tym celu należy   podzielić na dwie części i..............otrzymamy dwie sałatki:
-do jednej części dodać parówki pokrojone w plasterki
-do drugiej części dodać odsączonego z zalewy tuńczyka.
-Sałatki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.




2 komentarze:

  1. jedna wersja wygląda smaczniej od następnej:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. suuuper:) mam parowki od kani jakies wieprzowe w lodowce.. myslicei ze sie nadadza:)? bardzo smakowicie to wyglada!

    OdpowiedzUsuń