w trakcie tworzenia

Menu

28.06.2013

Makaron farfalle /kokardki/ z melonem i szynką parmeńską


Pyszne, letnie , obiadowe danie makaronowe dla........ zabieganych / ostatnio to właśnie  ja/.
Można je przygotować w ciagu kilkunastu minut/ czas na gotowanie makaronu/.


 Połączenie makaronu z soczystym, słodkim melonem i słoną , surowa szynką parmeńską tworzy ciekawą kompozycję smakową. 
Bardzo lubię  łaczyć melona z szynką  parmeńską /zobacz/ i może właśnie dlatego zestawienie to odpowiada mi w róznych wariantach . 

We wszystkich moich poprzednich przepisach użyłam melona , który jest najsłodszą  odmianą mało znanego u nas melona o nazwie kantalupa.  Nazwa  ta zwiazana jest z włoską miejscowością Cantalupo /niedaleko Tivoli/.Jego soczysty , pomarańczowy  miąższ jest doskonałym składnikiem deserów, sorbetów, sałatek  i róznego rodzaju przekąsek. Króluje  na włoskich stołach całe lato.

Składniki: /2 porcje/
  • 200 g makaronu kokardki /motylki- farfalle/
  • ok. 300 -400 g miąższu melona
  • 80 g surowej szynki parmeńskiej/w plasterkach/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól do gotowania makaronu 
  •  pieprz do smaku
  • rukola /do dekoracji/

Wykonanie:
-Makaron ugotować al dente.
-Z miąższu melona wydrążyć łyżeczką /okrągłą/ kuleczki.
-Oliwę połączyć z posiekaną zieloną pietruszką.
-Plasterki szynki pokroić w paseczki.
-Ugotowany ,makaron przecedzić i przełożyć do miski.
-Lekko przestudzony połączyć z pietruszkową oliwą.
-Dodać paseczki szynki, kuleczki melona i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
-Wymieszać i przełożyć na talerze.
-Ozdobić świeżymi listkami rukoli.

2 komentarze: