w trakcie tworzenia

Menu

3.07.2013

Roladki drobiowe z fasolką szparagową

Roladki mięsne to niezawodny sposób na przygotowanie smacznego obiadu o każdej porze roku.
Dziś proponuję pikantne nadzienie z fasolki szparagowej



Składniki:

  • 4 plasterki  mięsa z piersi kurczaka
  • 8 dużych ,cienkich plasterków gotowanej szynki
  • 200 g  zielonej fasolki  szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżej papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilka Świerzych listków szałwi
  • olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

 Wykonanie:
-Fasolkę szparagową obrać /odciąć końcówki i ewentualnie usunąć włókna /i ugotować al dente w osolonej wodzie.
-Ugotowaną szparagówkę przelać zimną wodą,odsączyć i pokroić na małe kawałki.
-Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek ,kawałeczek ostrej  papryczki i pokrojoną fasolkę.
- Krótko podsmażyć i odstawić.
-Płaty mięsa lekko rozbić, oprószyć solą , pieprzem  i ułożyć na dwóch skrzyżowanych plastrach szynki. Plastry szynki powinny być nieco większe niż mięsa.
-Do fasolki dodać starty ser,wymieszać i rozłożyć na przygotowanych płatach mięsa.
-Zwinąć roladki zakładając końce szynki do środka.
-Rozgrzać olej, wrzucić listek szałwi i smażyć  roladki na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony /powinny być ładnie przyrumienione/.
-Gotowe mięso podawać z ugotowaną fasolką oraz pieczywem lub ziemniakami.






4 komentarze:

  1. ale to musi być smaczne !! super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drób smakuje mi zawsze :) A roladka to super opcja, żeby połączyć go z ulubionymi warzywami!

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastycznie podane:) oj mniam mniam

    OdpowiedzUsuń