w trakcie tworzenia

Menu

29.08.2013

Ciastka francuskie z brzoskwiniami



 Pyszne , proste ciasteczka  z owocami wykonane z ciasta francuskiego .


Składniki: / 12szt/

  •  płat ciasta francuskiego / ok. 500 g/ 
  • 4  świeże brzoskwinie 
  • 1 rozmącone jajko
  • 1 duże op. cukru wanilinowego 
  • cukier puder po posypania

Wykonanie:

-Brzoskwinie obrać i pokroić w cząstki.
-Schłodzone ciasto francuskie podzielić radełkiem na kwadraty.
-Na środku każdego  położyc  2-3 cząstki  owoców , posypać delikatnie cukrem wanilinowym.
-Brzegi posmarować rozmaconym jajkiem , lekko podwinąć do góry.
-Ciasto można złozyc w kopertę sklejając ze sobą rogi. 
-Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej w pewnej odległości od siebie przygotowane pakieciki.
-Piec około 13 - 15 minut  /do momentu , aż będą lekko rumiane/ w temperaturze ok. 200°C. 
-Przestudzone ciastka posypać cukrem pudrem.

można je polać miodem................


1 komentarz:

  1. Uwielbiam te ciasteczka! Takie proste w przygotowaniu, a jakie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń