w trakcie tworzenia

Menu

19.08.2013

Jogurtowe lody z melonem i truskawkami

Kolejne upalne dni i kolejne eksperymenty w tworzeniu nowych lodowych kompozycji smakowych.
Pyszny duet lodowy z mrożonych  truskawek i świeżego melona,
 a wszystko na bazie naturalnego jogurtu.

Do przygotowania deseru użyłam maszynki do lodów,  ale oczywiście można to zrobić  starą, dobrze znaną  metodą mrożenia w pojemniku i zamrażarce.
Lody melonowe:
  • 400 g miąższu świeżego  melona
  • 250  g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny

Wykonanie:
-Zmiksować miąższ melona z cukrem I sokiem cytrynowym na gładką ,jednolitą masę.
-Wstawić do lodówki na ok.2 godziny
-Do schłodzonego melona dodać jogurt i  ponownie krótko zmiksować.
-Masę przełożyć do zmrożonej misy maszynki do lodów.
-Nastawić program na  30 min.
-Kiedy masa zaczyna tężeć dodać rum i kontynuować mrożenie.
-Gotowe lody przełożyć do pojemnika i umieścić w zamrażalce .

-Gdy lody uzyskają odpowiednią konsystencję nałozyć do szklanych pucharków.

Lody truskawkowe
  • 400 g truskawek mrożonych
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki likieru  maraschino / można pominąć/

 Wykonanie:
-Truskawki zasypać cukrem,dodać likier i odstawić do odmrożenia.
-Dodać mocno schłodzony jogurt i całość zmiksować blenderem na jednolitą masę.
-Przelać całość do zmrożonej misy maszynki do lodów.
-Nastawić czas na 30 min.
-Kiedy masa zaczyna gęstnieć dodać likier.
-Gotowe lody przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki.

2 komentarze:

  1. jeśli melony, które dojrzewają pod moim domem będą rzeczywiście smakowały jak melony zrobię na pewno lody z ich wykorzystaniem :)

    OdpowiedzUsuń