w trakcie tworzenia

Menu

27.08.2013

Tagliatelle gryczane z warzywami /julienne/


Kolejne moje ulubione letnie danie z makaronem .
 Tym razem makaron z dodatkiem mąki gryczanej , który zdecydowanie różni się w smaku od tego tradycyjnego.
 Z pewnością również pod względem wartości odżywczych .

Coraz częściej pojawia się w sprzedaży i coraz chętniej po niego sięgamy. 
Makaron , który  zawiera ok. 30 % mąki z gryki ma lekko brązowy kolor i delikatnie orzechowy posmak.  W naszym kraju można go spotkać pod nazwą : -soba - ale innego nie spotkałam.
Makron gryczany można przygotować  oczywiście samodzielnie  z mieszanki  mąki pszennej / semoli / i gryczanej, która na szczęście jest łatwo dostępna.
Do mojego dania użyłam popularnego w północnych  Włoszech ,oryginalnego makaronu  na bazie
 ciemnej  mąki gryczanej  , który w tym kraju produkuje się  starą, tradycyjną metodą . Najbardziej
popularne danie z makaronem gryczanym ,to "Pizzozcheri della Valtellina", 
czyli tagliatelle  gryczane z kapustą, ziemniakami i alpejskim serem Bitto. 

Składniki:/ 2 porcje/
  • 180 g  gryczanego makaronu tagliatelle
  • 1/2  cebuli
  •  1  marchewka 
  • 1/2 papryki czerwonej
  •  1 mała cukinia
  • mały kawałek selera naciowego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyzki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy typu vegeta /lub dowolnej w-g uznania/
  •  pieprz do smaku
  • zielona pietruszka
  • 2 łyżki  startego sera  pecorino lub parmezanu
Wykonanie:

-Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody.
-Warzywa umyć i obrać.
-Pokroić w słupki metodą a la julienne.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , dodać czosnek , warzywa i podsmażyć kilka minut.
-Przykryć pokrywką i dusić następne kika minut,  mieszając od czasu do czasu.W razie potrzeby podlać odrobiną wody z gotującego się makaronu.
-Wyjąć czosnek, doprawić do smaku przyprawą  i pieprzem.
-Ugotowany, odcedzony makaron przesypać do warzyw.
-Wymieszać, posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką i połową startego sera.
-Przełożyć na talerze, posypać resztą sera .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz