w trakcie tworzenia

Menu

25.08.2013

Waniliowe babeczki z jeżynami

Kiedy brak  czasu i ochoty na  bardziej pracochłonne  słodkości  ......małe babeczki muffinkowe z pewnością zaspokoją apetyt na słodkie co nie co.

Delikatne, pachnące  masłem, wanilią  i owocami..........
Składniki: /12 szt/

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jaja
  • 120 g miękkiego  masła 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op.cukru waniliowego
  • ok.3/4  szklanki napoju sojowego o smaku wanilii  /lub mleka/
  • 2 szczypty soli
ok.  1 szklanka owoców 


Wykonanie:
-Nastawić piekarnik na temp. 180 st.C.
-Formę  na muffinki nasmarować masłem lub wyłożyć  papilotkami.
-Cukier  wymieszać z cukrem  waniliowym.
-Dodać miękkie masło i utrzeć / przy pomocy miksera/.
-Ucierając dodawać po jednym jajku.
-Do masy maślano-jajecznej dodawać  stopniowo napój i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą.
-Wymieszać łyżką do chwili połączenia się składników.
-Foremki wypełnić ciastem  do połowy ich wysokości.
-Do każdej babeczki wcisnąć  po 2  owoce / 3 mniejsze/ .
-Piec ok. 25-30  minut
-Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.


2 komentarze: