w trakcie tworzenia

Menu

6.09.2013

Aromatyczny pasztet z cukinii

Pasztety z sezonowych warzyw  są pysznym  dodatkiem do pieczywa.
 Kilka podstawowych składników i przyprawy, które można zmieniać według własnych upodobań,   pozwalają na przygotowanie smacznej  zapiekanej pasty do smarowania chlebka . Dziś  z cukinii...... 
 Składniki:/2 małe keksówki/
  •         3 pełne szklanki grubo startej cukinii
  •          1/3 szklanka oleju rzepakowego
  •          3  jajka
  •          1 szklanka bułki tartej
  •          ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
  •          3-4 łyżki startego parmezanu
  •          1 cebula
  •          1 marchewka grubo starta
  •          3 suszone pomidory
  •          3 ząbki czosnku
  •          przyprawy:  po szczypcie  papryka ostra ,     papryka słodka ,imbir  ,oregano ,majeranek,kmin rzymski                                                    lub ulubiona przyprawa ziołowa  
  •          pieprz i sól do smaku
  •          zielona pietruszka
oraz 
 2 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:

Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku.
Cebulkę  pokroić w kostkę.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Cukinię umieścić w misce, dodać cebulę, pietruszkę, żółtka, olej, ser, bułkę tartą , płatki , drobno pokrojone pomidory  i przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Białka  ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą cukiniową.
Foremki keksówki  posmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę pasztetową przełożyć do foremek.
Wyrównać wierzch, posypać mieszanką bułki tartej z serem.
Piec ok.50 - 60 min. w temp.170- 180 st.C /wierzch powinien się ładnie przyrumienić/



2 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wypóbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie robiłam własnego pasztetu i nie wiem czy w ogóle będę podchodzić do tego dania. Aby zrobić dobry pasztet to trzeba umieć to robić, więc może po prostu spróbuję. Na ten moment bardzo chętnie korzystam ze wszelkich porad od https://basiazsercem.pl/ gdzie wiem, że główną domeną są wszelkiej maści dania mączne.

    OdpowiedzUsuń