w trakcie tworzenia

Menu

29.09.2013

Tartaletki z kremem frangipane i winogronami



Pyszne , delikatne  babeczki z kruchego ciasta wypełnione migdałowym kremem i soczystymi owocami. Owoce można dowolnie zmieniać w zależności od pory roku.......

Po raz pierwszy tartaletki te upiekłam  dwa lata temu korzystając  z przepisu , który znalazłam  tutaj.
Od tamtej pory chętnie powracam do tego przepisu , zmieniając jedynie owoce lub wielkość ciasta. Tartaletki zawsze się udają  i smakują   wyśmienicie . 

Składniki: /6 szt/
ciasto
  •  250 g  mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • skórka cytrynowa/do smaku/


nadzienie
  • 1  jajo
  • 70 g mąki migdałowej/ lub drobniutko zmielone migdały/
  • 60 g cukru pudru 
  • 60 g masła
  • płatki migdałowe /do dekoracji/


Wykonanie:
ciasto:
-Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka .
-Ucierać do  połączenia się  składników, dodać skórkę cytrynową.
-Mąkę przesiać,wymieszać z solą  i wsypać  do utartej masy.
-Wyrobić ciasto reką /jeśli wymaga dodać odrobinę wody/.
-Uformować kulę,owinąć folią i włożyć do lodówki na ok.1 godzinę.
-Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i wylepić foremki do tartaletek.
-Nakłuć widelcem  i wstawić do lodówki.
krem:
-Miękkie masło utrzeć z cukrem.
-Dodać jajko i ucierać do całkowitego połączenia się składników.
-Wsypać mąkę migdałową i starannie wymieszać.
-Schłodzone babeczki napełnić przygotowanym kremem.
-Na wierzchu ułożyć połówki winogron , posypać płatkami migdałowymi. 
-Tartaletki piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C.



3 komentarze: