w trakcie tworzenia

Menu

12.09.2013

Tartaletki z szynką i melonem



Melon , szynka ...........i kruche, wytrawne ciasto .
Pyszna letnia przekąska , którą możemy przygotować dla naszych przyjaciół
  lub na kolację we dwoje.
Nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy.  Jedynie przygotowanie kruchych babeczek pochłonie nieco czasu.  Babeczki można jednak upiec wcześniej i przechować je w zamkniętym pojemniku. 
Taki mały zapas warto mieć pod ręką.   Niezwykle proste, kruche ciasto  przygotowałam w mikserze, choć można je całkiem śmiało zagnieść w misce lub na blacie. Pozostałe czynności to już tylko przyjemność.....
Składniki: /8 szt/

ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • ok.50  g białego wytrawnego wina
  • ok.1/2 łyżeczki soli


nadzienie:
  • melon
  • 8 plasterków  surowej szynki /parmeńska/
  • 8 liści zielonej sałatki lub dowolny mix drobnej sałatki
  • 8 łyżek ulubionego majonezu
Wykonanie: ciasto:
-Mąkę , sól i masło umieścić w misie blendera i mieszając stopniowo połączyć składniki.
-Dodać żółtko i dolewając  partiami wino /ilość należy odpowiednio regulować/  ponownie zmiksować do powstania zwartej masy.
-Ciasto przełożyć  na blat, uformować gładką kulę,owinąć w folie spożywcza i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
-Schłodzone ciasto rozwałkować i nałożyć do lekko natłuszczonych foremek.
-Nakryć krążkiem papieru do pieczenia, pokryć np.fasolką i piec ok.10 minut w temp. 180 st.C.
-Zdjąć papier z fasolka i dopiec ciasto jeszcze 2-3 minuty.
Babeczki wyjąć z foremek i pozostawić do przestudzenia.
wykończenie:
-Melon podzielić na pół, usunać pestki i wydrążyć kulki.
-Schłodzone babeczki wypełnić listkami sałatki, nałożyć po łyżce majonezu.
-Szynkę zwinąć ozdobnie w różyczkę i nałożyć na majonez.
-Na wierzchu ułożyć kuleczki melona.
-Przed podaniem można skropić oliwą z oliwek.








1 komentarz: