w trakcie tworzenia

Menu

8.09.2013

Zupa krem z zielonej sałaty

Błyskawiczna , letnia zupa kremowa z zielonej sałaty. 

Tak ja sałata również  zupa nie ma określonego smaku..............decydują o nim przyprawy, które zastosujemy.


Składniki:/3-4 porcje/


  • zielone liście z  małej  sałaty
  • ok. 200 g ziemniaków
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  •  mała cebula lub por
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 liść laurowy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100  ml śmietany
  • 50  g  żółtego sera/ u mnie parmezan
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz do smaku 
  • bazylia lub pietruszka zielona do dekoracji 
Wykonanie:
-Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę,
- Liście sałaty opłukać, porwać na kawałki. 
-Cebulę drobno posiekać i wraz z czosnkiem podsmażyć na oliwie w rondelku, w którym będzie gotowana zupa.
-Dodać pokrojone ziemniaki, liść laurowy, chwilę poddusić  i zalać bulionem.
-Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
-Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać sałatę. Usunąć liść laurowy.
-Zupę zmiksować na gładki krem.
-Dodać śmietanę, starty ser i pozostałe przyprawy.
-Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Można podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym , paluszkami grissini ,a nawet otrębowymi chrupkami,
-Zamiast bazylii można dodać zielony  koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz