w trakcie tworzenia

Menu

2.10.2013

Ciasto / półkruche / z owocami i budyniową pianką



 Kruchutkie, delikatne ciasto, warstwa soczystych, kwaskowatych owoców i słodziutka  pianka,     która rozpływa się w ustach. 
Najpyszniejsze  i najbardziej popularne letnie ciasto, które piecze już chyba każdy.
  Zdążyłam zauważyć, że jego wersja jest mocno rozpowszechniona i  nie różni się  nawet wiele proporcją składników.   Trudno określić gdzie ma swoje korzenie............moja mama piecze go od wielu lat  zawsze w tej samej wersji.  Zmienia jedynie  owoce. Najczęściej jednak z jabłkami.   Wypiek ten w moim domu  nazywany jest szarlotką  babci Gieni i  myślę , że tak już zostanie.
 W Jej wykonaniu ciasto to jest najlepsze i nie do podrobienia.
Oczywiście robię go zgodnie z  tradycyjną recepturą , ale moje jest  jakby..... odrobinę inne........

Składniki / blaszka 26-32 cm/
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g schłodzonego masła
  • 5 żółtek
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • skórka cytrynowa / do smaku/
  • szczypta soli



oraz
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • rodzynki lub drobne owoce/świeże lub mrożone/
  • 1,5 kg jabłek
Wykonanie:
-Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia
-Zimne masło zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio do mąki, wymieszać palcami.
-Dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.
-Ciasto podzielić na dwie części/ jedna nieco większa /
-Owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika aby dobrze stwardniało.
-Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
-Na spód zetrzeć większą część schłodzonego  ciasta, wyrównać powierzchnię.
-Posypać herbatnikami.
-Owoce ułożyć na cieście , posypać rodzynkami lub dowolnymi owocami.
-Białka ubić na sztywno , dodając pod koniec po łyżce cukier  i proszek  budyniowy.
-Pianę wyłożyć na owoce.
-Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
-Piec 40-50minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C


 z jabłkami i agrestem 

............z  jabłkami i malinami


3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie ale u mnie panuje tylko tradycyjna szarlotka.
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadza się, kochamy to ciacho i my!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie i pewnie tak też smakuje :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń