w trakcie tworzenia

Menu

4.10.2013

Surówka z białej kapusty i winogron

Niezwykle prosta  surówka z białej kapusty i winogron,  którą przygotowuje się na poczekaniu.

Świeża kapusta, winne owoce, chrupiące orzechy i prosty sos winegret....to składniki , które pozwalają skomponować tę niezwykle smaczną przystawkę. Dodatek ulubionego, chrupiącego pieczywa uzupełnia całość i tworzy samodzielny, lekki  i  zdrowy posiłek .

Składniki: / 4porcje/
  • 400 g  białej kapusty
  • 150 g białych winogron
  • 150 czarnych winogron
  • 100 g orzechów włoskich
  • sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka zmielonych orzechów pistacjowych
  • świeże liście majeranku/ do dekoracji/
  • sól i pieprz do smaku
Proste składniki, prosty sposób przygotowania:
-Kapustę umyć i cieniutko poszatkować. Można ją lekko posolić, a później odcisnąć nadmiar soku.  Można również po pokrojeniu wrzucić bezpośrednio  do salaterki bez solenia , a doprawić  przed podaniem. Kapusta jest wówczas bardziej chrupiąca.
-Winogrona umyć, pokroić na połówki, usunąć pestki.
-Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym, dodać sól i  pieprz do smaku,  po czym wymieszać tworząc sos winegret.
-W głębokiej salaterce połączyć kapustę z owocami, dodać pokrojone orzechy, nasiona kminu i skropić sosem sałatkowym.
-Wymieszać /ewentualnie doprawic do smaku/  i przełożyć na talerze.
-Udekorować połówkami orzechów i posypać mielonymi  pistacjami.





1 komentarz: