w trakcie tworzenia

Menu

14.11.2013

Minestrone z dynią i ryżem

Smaczna, włoska zupa wielowarzywna  czyli  minestrone to bogactwo
 wartości odżywczych, błonnika i smaku....
Prawdziwą włoską minestrone może ugotować każdy i  choć  wszystkie będą się nieco od siebie różniły śmiało można ja nazwać minestrone. Zupa jest niezwykle prosta do przygotowania,ale trzeba mieć w zasięgu    sporo  świeżych warzyw /część można zastąpić mrożonymi/ , oliwę i makaron lub ryż  oraz parmezan do posypania. Zupę można doprawić  w/g własnych upodobań, ale  przyprawy  są niezmiernie ważne ,ponieważ dzięki nim zupa osiąga  niepowtarzalny aromat......


Składniki:/4 porcje/

  • 1,7 l bulionu warzywnego
  • 100 g ryżu
  • 100 g fasoli  białej /wcześniej namoczona lub z puszki/
  • 1 mała cukinia
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 100 g fasolki szparagowej/ świeża lub mrożona/
  • kawałek selera naciowego
  • kawałek pora
  • 400 g obranej dyni
  • 2 pomidorki
  • 0,5 cebuli
  • ząbek czosnku
  • tymianek, bazylia,majeranek ,papryka słodka   do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki parmezanu do posypania
  • pieprz i sól  do smaku
  • oliwa z oliwek do dekoracji
........w zależności od pory roku fasolę świeżą można zastąpić konserwową lub mrożoną,
fasolkę szparagową świeżą zastępujemy mrożoną, pomidor przecierem itd.........
Wykonanie:

-Cukinię, pomidory, fasolkę szparagową , fasolę  umyć .
-Marchew, ziemniaki, dynię obrać.
-Warzywa pokroić w drobną kostkę.
-Umyty szpinak  pokroić w paski.
-Zagotować bulion warzywny , zalać  nim warzywa i zagotować.
-Dodać przyprawy  i gotować ok.10-15 minut.
-Cebulę , pora i dynię pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać czosnek.
-Połączyć z gotującymi się warzywami , wsypać również ryż i kontynuować gotowanie ok.15 minut.
-Pod koniec gotowania dodać pietruszkę, doprawić do smaku .
-Ugotowana zupę przelać do miseczek, posypać  świeżo startym serem i skropić świeżą oliwą.
Zupę doprawiłam do smaku czarną solą...........


1 komentarz: