30.04.2013

Surówka z selera korzeniowego i naciowego


Lekka , chrupiąca , orzeźwiająca  surówka z selera i jabłek. 
Tym razem   połączyłam seler korzeniowy z naciowym, dodałam winne jabłko ,orzechy  włoskie lub rodzynki  i .....co z tego wyszło? Pychotka!
Na dodatek surówka prosta do przygotowania i zdrowa.

29.04.2013

27.04.2013

Koktajl z gotowanych buraków /dwa smaki/



Pyszny , odżywczy , oczyszczający,  łatwostrawny i niskokaloryczny  koktajl z buraczków, 
 to kolejny napój  , który śmiało mogę zaliczyć do ulubionych. Piękny , głęboki  buraczkowy kolor, delikatny smak i mnóstwo zalet.

Wiosenna sałatka kalafiorowo-brokułowa

Kolorowa,  prosta sałatka, którą można przygotować bez wiekszego nakładu  pracy.
 Smakuje wyśmienicie.

26.04.2013

Minestrone di verdure czyli włoska zupa jarzynowa / II /



Jest to moja ulubiona zupa, która towarzyszy mi przez cały rok w różnych wariantach.
Popularna, włoska zupa jarzynowa jest nie tylko smaczna, ale  idealna wprost dla osób, które dbają o zgrabną  sylwetkę . Taka zupa nie tuczy!
Dzisiejszą , bardzo prostą i  zupkę przygotowałam ze świeżych warzyw.

Minestrone z pierożkami tortellini

21.04.2013

Karczochy ....po rzymsku /Carciofi ala romana/


Karczochy  można nadziewać, gotować, smażyć, konserwować , a młode odmiany jeść na surowo.
Doskonale smakują z ryżem, z makaronem , jako dodatek do sałatek .../zobacz/...Z karczochów przyrządza sie również pyszny  likier o nazwie Cynar.
 Potrawy przyrządzone ze świeżych karczochów mają niesamowity, niepowtarzalny smak, ale oprócz smaku warzywo to może zaoferować nam o wiele więcej.

20.04.2013

Batoniki z płatków owsianych i bakalii



Zdrowe, smaczne i czasem  kaloryczne /w zależności co do środka wrzucimy/ z powodzeniem zastępują mi  słodycze, przed którymi  nie stronię.

Torcik "Amaretto"

Tort migdałowy należy do moich faworytów. Piekę go tylko od święta,  zmieniając rozmiar w zależności od potrzeb  oraz  smak kremu i polewy.....  dla odmiany.

Kotleciki z tuńczyka z fenkułem i sosem koperkowym

 To już ostatnia propozycja wykorzystania nowego sosu /koperkowego/ firmy Winiary.
Kotleciki rybne z dodatkiem sosu koperkowego to bardzo udane i przede wszystkim smaczne zestawienie smaków.

16.04.2013

Tort urodzinowy

................dziś świętuję...........przepis  wkrótce.......

Zupa śródziemnomorska z warzyw strączkowych

Mocno sycąca i wartościowa pod względem odżywczym zupa z warzyw strączkowych. 
 Zanim  zacznę gotować lekkie ,wiosenne zupki muszę wykorzystać końcówki zapasów, które powoli powinny   ustąpić miejsca świeżym  produktom.

12.04.2013

Muffinki nadziewane słoną czekoladą




Czekolada gorzka, której delikatna słodycz łączy się ze słonym smakiem soli morskiej smakuje inaczej ,a połączenie tych smaków  daje niesamowity efekt. 

Tortellini ze szpinakiem zapiekane w beszamelu

Pierożki tortellini/ lub tortelloni , które użyłam/ z ricottą i szpinakiem w formie zapiekanki  ,
to bardzo  smaczne danie ,które można podawać na co dzień i od święta.

11.04.2013

Napój pomarańczowy z siemieniem lnianym czyli wiosenne porządki /1/



Każdego roku o tej porze, kiedy w naszych  organizmach  zachodzą  zmiany
 /podobnie jak w przyrodzie/  i odczuwamy ogólne  zmęczenie , obiecuję  sobie 
/ jak chyba większość z nas/  przeprowadzić "wiosenne porządki".

08.04.2013

Wiosenna sałatka makaronowa z rzodkiewką

Kolejne wiosenne danie na moim talerzu, a wiosna w tym roku nawet na południe nie chce zawitać.
Może jeszcze parę dni trzeba będzie poczekać....

03.04.2013

Pizza wiosenna na owsianym spodzie



Pizza na spodzie z dodatkiem płatków owsianych to znak, że pora pomyśleć o zdrowszych  i trochę lżejszych posiłkach niż miało to miejsce w ostatnich dniach.

02.04.2013

Poświąteczne śniadanie

....ale ciasto nadal świąteczne...

Choć słodkości  w tym roku nie brakowało na moim wielkanocnym stole ,
 z przyjemnością zasiadłam do dzisiejszego śniadania ,by z jeszcze wiekszą przyjemnością rozkroić
 to pyszne drożdżowe ciasto,które dostałam w "prezencie".